Ghidul dumneavoastră complet pentru ETA în Marea Britanie pentru cetățenii lituanieni

Se așteaptă ca Regatul Unit să pună în aplicare noul program ETA înainte de anul 2024. Cetățenii lituanieni se numără printre cei care vor fi afectați de noul sistem, care este conceput pentru a înlocui actualul sistem de scutire de vize. Acest ghid explică tot ceea ce trebuie să știe călătorii lituanieni înainte de a călători în Regatul Unit, inclusiv cum să solicite noul ETA.

Ce este ETA în Marea Britanie pentru cetățenii lituanieni?

ETA(Electronic Travel Authorisation) este un nou program introdus de guvernul britanic. Acesta face parte din planul guvernului de a digitaliza complet frontierele britanice și se bazează pe programele existente în prezent în țări precum Canada și Statele Unite.

Odată cu instituirea ETA, guvernul va avea un control mai mare asupra persoanelor care intră în țară și va fi mai bine echipat pentru a identifica potențialele riscuri de securitate. ETA este un permis de călătorie care le permite călătorilor să intre în Regatul Unit. Nu este o viză. Procesul de solicitare este mult mai simplu decât cel de obținere a unei vize și poate fi completat în întregime online.

Cum îi afectează ETA pe călătorii lituanieni?

Lituania este membră a Uniunii Europene. La fel ca toate statele membre ale UE, este inclusă pe lista celor 92 de țări care au încheiat acorduri de scutire de vize cu Regatul Unit. Prin urmare, cetățenii lituanieni nu trebuie să completeze niciun formular sau document înainte de a călători în Regatul Unit. Acest lucru se va schimba în cadrul noului sistem. Lituanienii nu vor mai avea nevoie de viză înainte de a călători, dar vor trebui să solicite un ETA.

Lituanienii vin în Marea Britanie din mai multe motive. Acestea pot include:

– Turism
– Călătorii de afaceri
– Cursuri pe termen scurt sau programe de studiu
– Vizite la prieteni și familie
– Tratament medical

ETA din Regatul Unit pentru cetățenii lituanieni le oferă titularilor permisiunea de a călători în Regatul Unit pentru oricare dintre motivele de mai sus. Există un singur formular de cerere pe care toți vizitatorii trebuie să îl completeze, indiferent de motivul călătoriei lor. ETA le oferă călătorilor permisiunea de a petrece până la șase luni în Regatul Unit.

Unii lituanieni au nevoie de viză pentru a intra în Regatul Unit în cadrul sistemului actual. Acest lucru nu se va schimba. Persoanele care doresc să se stabilească permanent în Regatul Unit, să rămână acolo pentru mai mult de șase luni sau să lucreze în Regatul Unit au nevoie de viză. Procesul de solicitare a vizelor nu va fi modificat prin introducerea programului ETA, deoarece sistemul de vize rămâne în întregime separat de noul sistem. Mulți tineri lituanieni vin în Marea Britanie pentru a lucra ca au pair. Pentru aceasta este nevoie de viză și există categorii specifice de vize concepute special pentru au pair din UE.

Solicitarea ETA în Regatul Unit pentru cetățenii lituanieni

Formularul de cerere ETA este disponibil online. Deoarece sistemul ETA este conceput pentru a fi complet digital, nu vor exista alternative pe suport de hârtie.

Înainte de a-și face planuri de călătorie, lituanienii ar trebui să consulte lista de cerințe pentru ETA. Printre cerințele pentru completarea cererii ETA se numără următoarele:

– Un pașaport biometric valabil dintr-o țară aflată pe lista de eligibilitate.
– O fotografie digitală recentă de pașaport.
– Informații personale – acestea vor include diverse date, cum ar fi data nașterii, informații despre locul de muncă, detalii de contact etc.
– Motivul vizitei călătorului în Regatul Unit.
– Câteva detalii despre călătoria planificată în Regatul Unit, cum ar fi o adresă în timpul șederii în țară.
– Plata taxei de solicitare a ETA.
– Dezvăluirea antecedentelor penale, a infracțiunilor legate de imigrație sau a apartenenței (trecute sau prezente) la un grup sau o organizație interzisă.

Ultimul element de pe listă este crucial pentru componenta de securitate a ETA. Unul dintre obiectivele sistemului ETA este de a facilita semnalarea de către guvern a riscurilor potențiale. Cererea va fi respinsă în cazul călătorilor care sunt considerați ca reprezentând o amenințare pentru Regatul Unit.

Aceste informații pot fi modificate. Sistemul ETA nu a fost încă introdus, iar unele detalii pot fi modificate pe măsură ce programul este finalizat. De exemplu, în prezent, nu dispunem de informații definitive despre cât va costa taxa de solicitare a ETA. Cu toate acestea, informațiile publicate în prezent ne oferă o bună imagine de ansamblu a ceea ce călătorii se pot aștepta de la noul sistem ETA.

Procesarea ETA pentru cetățenii lituanieni în Regatul Unit

Se așteaptă ca transportatorii să facă din ETA aprobată o condiție de transport. Acest lucru este comun cu programele echivalente din Statele Unite și Canada, așa că va fi probabil implementat și în Marea Britanie. Prin urmare, călătorii ar trebui să înceapă să depună cererea cu suficient timp la dispoziție. În cazul în care nu au la poarta de îmbarcare a aeroportului de plecare un ETA pentru cetățenii lituanieni din Regatul Unit, este posibil să nu li se permită să călătorească.

Se așteaptă ca procesarea cererii ETA să dureze până la 72 de ore. Înainte de începerea perioadei de procesare, solicitanții trebuie să completeze formularul în întregime și să plătească taxa de cerere. Acesta nu este rambursabil.

Există mai multe motive pentru care o cerere ETA poate fi respinsă. În cazul în care o cerere este respinsă, solicitantul are posibilitatea de a contesta decizia. În cazul în care recursul este de asemenea respins, solicitantul poate alege să solicite în schimb o viză. Acest lucru va dura mult mai mult timp decât solicitarea unui ETA și implică un proces de solicitare mai complicat.

Călătoria cu ETA pentru cetățenii lituanieni în Regatul Unit

Călătorii vor trebui să prezinte mai întâi ETA aprobată la punctul de plecare. Majoritatea lituanienilor aleg să călătorească cu avionul, iar Vilnius are zboruri directe care leagă Vilnius de mai multe aeroporturi din Regatul Unit. Cu toate acestea, unii ar putea traversa tunelul de sub Canalul Mânecii, care leagă Marea Britanie de Franța, sau ar putea intra cu barca. Indiferent de modul în care călătorii vin în Regatul Unit, aceștia vor trebui să prezinte un ETA.

La sosire, călătorii vor trebui din nou să prezinte ETA la trecerea controlului de frontieră din Regatul Unit.

Cu un ETA aprobat, călătorii pot intra în Regatul Unit și pot petrece până la șase luni în această țară. În Regatul Unit, nu există controale la frontierele interne. Aceasta înseamnă că călătorii pot circula liber între Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord.

Lituanienii din Marea Britanie

A existat o migrație lituaniană pe scară largă în Regatul Unit după aderarea Lituaniei la Uniunea Europeană în 2004. Deși Regatul Unit a părăsit acum UE, a rămas o comunitate lituaniană numeroasă. În această țară trăiesc peste 150.000 de lituanieni, majoritatea locuind în Londra. Mulți lituanieni vin în Marea Britanie pentru a-și vizita prietenii și familia care s-au stabilit acolo. Alții vin pentru a studia sau pentru a se bucura de o vacanță.