Ghidul dumneavoastră complet pentru noul ETA din Marea Britanie pentru cetățenii tongani

În prezent, Regatul Unit este în curs de dezvoltare a unui nou program de permise de călătorie digitale, ETA. Acest sistem, care va fi lansat până în anul 2024, va înlocui actualul sistem de scutire de vize. Vizitatorii tongani în Marea Britanie se numără printre călătorii care vor fi afectați de introducerea ETA. Citiți acest ghid pentru a afla totul despre modul în care va funcționa noul program de călătorie și pentru a afla cum să solicitați un ETA.

Care este ETA în Marea Britanie pentru cetățenii din Tonga?

În ultimii ani, multe țări din întreaga lume au dezvoltat permise de călătorie digitale pentru vizitatori. Este posibil ca cei care călătoresc frecvent să fie deja familiarizați cu unele dintre aceste programe, care includ ESTA în Statele Unite și ETA în Canada. La fel ca acestea, noua ETA(Electronic Travel Authorisation) din Regatul Unit va permite vizitatorilor să intre în țară fără a solicita o viză. În schimb, aceștia vor putea intra cu un permis de călătorie digital.

ETA este unul dintre elementele unui program mai amplu al guvernului britanic de digitalizare a frontierelor țării. Atunci când va fi introdus, acesta va oferi guvernului o mai mare supraveghere asupra persoanelor care intră în țară, permițând un control mai eficient al frontierelor și facilitând detectarea potențialelor amenințări la adresa securității Regatului Unit.

Cum vor fi afectați călătorii tongani?

Tonga este membră a Comunității Națiunilor. Ca și alte țări din Commonwealth, este inclusă pe lista celor 92 de țări cu care Regatul Unit a încheiat acorduri de scutire de vize. Acest lucru înseamnă că cetățenii tongani nu trebuie să solicite o viză pentru a vizita Regatul Unit. În cadrul sistemului actual, titularii de pașapoarte tongane pot intra în țară fără a fi nevoie să obțină alte documente. Acest lucru se va schimba odată cu lansarea noului sistem ETA, deoarece tonganii vor trebui să solicite un ETA înainte de a călători.

Regatul Unit este de mult timp o destinație populară pentru tongani. Cele două țări au legături istorice, iar Tonga rămâne membră a Commonwealth-ului. Vizitatorii tongani vin în Marea Britanie din mai multe motive diferite. Acestea pot include:

– Turism
– Călătorii de afaceri
– Cursuri de studiu
– Vizitarea prietenilor și a familiei
– Tratament medical

Indiferent de motivul vizitei unui călător în Regatul Unit, acesta va trebui să solicite un ETA pentru cetățenii tongani. Formularul de cerere este unic, astfel încât fiecare solicitant va folosi același formular, indiferent de motivul călătoriei. Atunci când li se aprobă un ETA, aceștia pot rămâne în Regatul Unit pentru o perioadă de până la șase luni.

Există anumite circumstanțe în care călătorii din Tonga trebuie să solicite o viză pentru a intra în Regatul Unit. Introducerea programului ETA nu va schimba acest lucru, iar sistemul de solicitare a vizelor nu va fi modificat în niciun fel de noul ETA. Tongienii care doresc să lucreze în Regatul Unit, să locuiască permanent în această țară sau să petreacă mai mult de șase luni în această țară trebuie să solicite o viză, atât în condițiile actuale, cât și după intrarea în vigoare a sistemului ETA.

Solicitarea ETA în Marea Britanie pentru cetățenii tongani

Călătorii tongani pot solicita ETA folosind un formular online care va fi emis de guvernul britanic. Întrucât ETA face parte dintr-un program mai amplu, exclusiv digital, nu vor fi disponibile formulare alternative pe suport de hârtie. Taxa de solicitare ETA trebuie, de asemenea, plătită online.

Formularul de cerere online cere călătorilor să completeze o serie de câmpuri cu informații despre ei înșiși, despre trecutul lor și despre planurile de călătorie. Unele detalii privind aceste cerințe pentru ETA au fost făcute publice, dar formatul exact al formularului de cerere și formularea întrebărilor pot fi încă modificate. Sistemul nu a fost încă finalizat, astfel încât unele informații nu sunt disponibile în prezent. De exemplu, se știe că ETA va avea o taxă de aplicare, dar prețul nu a fost încă anunțat. Deși aceste informații se pot schimba, călătorii ar trebui să le consulte, deoarece le vor oferi o idee generală despre cum va fi aplicația. Unele dintre cerințe includ următoarele:

– Un pașaport biometric valabil eliberat de una dintre țările de pe lista de eligibilitate.
– O fotografie digitală recentă de pașaport.
– Informații personale. Acestea vor include date precum data nașterii, informații despre locul de muncă, detalii de contact etc.
– Scopul vizitei călătorului în Regatul Unit.
– Detalii despre călătoria planificată în Regatul Unit, cum ar fi o adresă în timpul șederii în țară.
– Un card de debit sau de credit pentru taxa de solicitare a ETA.
– Dezvăluirea cazierului judiciar, a infracțiunilor de imigrare din trecut și a apartenenței (trecute sau prezente) la orice grup sau organizație interzisă.

Unul dintre principalele motive pentru implementarea noului sistem ETA este securitatea. Călătorilor li se cere să dezvăluie informații sensibile despre trecutul lor, astfel încât autoritățile britanice să poată detecta cu ușurință eventualele riscuri de securitate. Un solicitant care are legături cu grupuri teroriste, cu crima organizată sau cu bandele de infractori poate avea cererea respinsă.

Solicitanții ar trebui să fie atenți atunci când completează formularele pentru a se asigura că o fac corect. În momentul în care este completată în întregime și taxa de cerere este plătită, cererea poate trece la etapa de procesare. Cererile incomplete sau neplătite nu vor fi procesate.

Prelucrarea ETA în Marea Britanie pentru cetățenii tongani

Este de așteptat ca ETA să dureze până la 72 de ore de procesare. În caz de succes, călătorul nu va mai fi nevoit să ia alte măsuri. Aceștia au acum permisiunea de a intra în Regatul Unit și își pot începe călătoria. Aceștia trebuie să fie pregătiți să prezinte ETA aprobat pentru cetățenii tongani la poarta de îmbarcare a aeroportului de plecare și, din nou, la sosirea în Regatul Unit.

În cazul în care o cerere ETA este respinsă, solicitantul poate recurge la sistemul de apel, dacă dorește. Solicitanții ale căror apeluri eșuează pot solicita o viză pentru a vizita Regatul Unit, deși acest proces este mult mai lung.

Se așteaptă ca ETA să devină o condiție de transport. Prin urmare, dacă un pasager nu prezintă o ETA aprobată la aeroportul de plecare, este posibil să i se refuze îmbarcarea. Având în vedere acest lucru, este extrem de important ca călătorii să se organizeze bine. Aceștia vor trebui să își finalizeze cererea din timp, pentru a avea timp suficient pentru procesare.

Călătoria cu ETA în Marea Britanie pentru cetățenii tongani

Cu un ETA aprobat, un călător tongan poate intra în Regatul Unit și poate rămâne acolo până la șase luni. Aceștia pot călători liber între cele patru țări constitutive ale Regatului Unit, adică Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord. Republica Irlandeză independentă, cu care Regatul Unit are o singură frontieră terestră, nu este acoperită de ETA.

Tongienii care doresc să viziteze alte țări vor trebui să se informeze cu privire la cerințele de intrare relevante. Regatul Unit nu face parte din Uniunea Europeană sau din zona Schengen, iar ETA nu are valabilitate juridică în alte părți ale Europei.