Informații despre ETA în Regatul Unit pentru cetățenii islandezi

Din 2024 încolo, orice călător care dorește să viziteze Regatul Unit va avea nevoie de un ETA. Acest articol oferă informații referitoare la cetățenii islandezi, inclusiv modul în care vor fi afectați de ETA și orientări privind modul în care pot solicita un permis de călătorie electronic.

Ce este ETA în Marea Britanie?

În urma unor modificări esențiale aduse proiectului de lege privind naționalitatea și frontierele, Regatul Unit va introduce un program de autorizare electronică de călătorie (ETA), care va fi implementat integral până la sfârșitul anului 2024. Acesta va fi similar cu sistemele existente în SUA, Canada, Australia și Noua Zeelandă.

Conform noii legislații, toate frontierele Regatului Unit vor fi complet digitalizate, iar ETA va funcționa ca un permis digital pentru vizitatorii străini. Accesul acordat cu un permis ETA unic pentru Regatul Unit include Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord.

În prezent, există un total de 92 de țări incluse pe lista guvernamentală a națiunilor ale căror cetățeni vor trebui să solicite un ETA (Islanda este una dintre aceste țări). Orice călător din Islanda care dorește să efectueze o vizită de scurtă durată în Regatul Unit trebuie să solicite un ETA.

ETA se aplică pentru toate motivele de călătorie: călătorii de afaceri, studii, turism și agrement, vizitarea prietenilor sau a familiei și tratament medical. Acesta se va aplica, de asemenea, tuturor mijloacelor de transport, iar toate aeroporturile, porturile maritime și porturile trenurilor Eurostar vor face parte din noul program.

Cum îi va afecta noul sistem pe cetățenii islandezi?

Înainte de modificarea propusă a procedurii, atâta timp cât erau îndeplinite cerințele standard pentru vizitatori, orice cetățean islandez care dorea să călătorească în Regatul Unit pentru o perioadă mai mică de șase luni putea face acest lucru fără a fi nevoit să solicite niciun fel de viză. Începând cu 2024, cetățenii islandezi vor trebui să dețină ETA pentru Regatul Unit. Aceasta nu înlocuiește viza standard de care are nevoie orice cetățean din afara Regatului Unit care dorește să lucreze în Regatul Unit sau să rămână mai mult de șase luni.

Care este procesul de solicitare a unei ETA?

Deși mai sunt posibile modificări finale, există suficiente detalii despre noul sistem ETA pentru a le oferi cetățenilor islandezi o imagine clară a ceea ce trebuie să facă și a ceea ce este necesar atunci când depun o cerere ETA.

Pentru a depune o cerere, sunt necesare următoarele cerințe:

– un pașaport islandez valabil (valabil înseamnă că trebuie să fie în termen de valabilitate la data la care se intenționează să se călătorească).
– O fotografie recentă de pașaport în format digital.

Aplicația va solicita următoarele informații:

– Detalii personale – numele complet, data nașterii și adresa actuală de reședință.
– Detalii despre pașaport – numărul, data și țara de eliberare.
– Detalii privind locul de muncă – numele, adresa și datele de contact ale angajatorului.
– Detalii privind călătoria, inclusiv scopul vizitei în Regatul Unit și adresa care va fi folosită pe durata șederii în țară.

De asemenea, solicitanții ETA vor fi rugați să divulge informații privind naționalitatea (cum ar fi dubla cetățenie), istoricul imigrației, afilierea la orice grup interzis în prezent sau în trecut și orice antecedente penale.

Aceste informații vor fi verificate în bazele de date naționale și internaționale utilizate de forțele de frontieră și de guvernul britanic. Orice potențial călător considerat a fi o problemă de securitate națională nu va primi o ETA.

Cum se procesează cererea?

Cererea ETA se depune online. Nu există un sistem pe suport de hârtie sau în persoană. Fiecare cerere trebuie să fie însoțită de o plată nerambursabilă prin card de debit sau de credit. Orice cerere depusă fără plată va fi anulată și nu va fi procesată.

Procesarea durează între 48 și 72 de ore, dar este recomandabil să depuneți cererea cu mult timp înainte de data preconizată pentru călătorie. În cazul în care ETA este refuzată, călătorul poate solicita o viză, dar nu există nicio garanție că aceasta va fi eliberată.

Cum va afecta ETA procesul de intrare?

Odată ce o cerere ETA pentru Regatul Unit este acceptată, aceasta este atribuită călătorului sub forma unui permis digital legat de pașaportul său.

Toate ETA aprobate sunt înregistrate în bazele de date globale de informații avansate privind pasagerii. Acest lucru permite transportatorilor internaționali de călătorii să fie în continuare responsabili pentru a se asigura că pasagerii lor au documentele și permisele de călătorie relevante pentru a intra în Regatul Unit. Călătorilor islandezi care nu pot prezenta permise ETA valabile li se va refuza accesul la trenurile, vapoarele și avioanele care intră pe teritoriul Regatului Unit.

Un ETA britanic pentru cetățenii islandezi nu garantează intrarea în Regatul Unit. În cazul în care controlul de frontieră consideră că o persoană este inadmisibilă în conformitate cu legislația britanică, i se va refuza intrarea.

Care este perioada de timp acoperită de o ETA?

ETA este valabilă timp de șase luni de la data eliberării. Excepția va fi în cazul în care pașaportul de care este legat expiră înainte de expirarea perioadei de 180 de zile.

Niciun vizitator din Islanda sau din oricare dintre cele 92 de țări enumerate nu va putea rămâne în Regatul Unit pentru o perioadă mai lungă decât data de valabilitate a pașaportului său actual, indiferent de durata de valabilitate a ETA.

În cazul în care un ETA urmează să expire în timp ce vizitatorul se află în Regatul Unit, trebuie să se depună o cerere pentru un nou ETA. Un nou ETA pentru cetățenii islandezi va avea o nouă perioadă de valabilitate de șase luni.

În perioada de 180 de zile de valabilitate a ETA, cetățenii islandezi vor putea călători în cele patru țări din Regatul Unit, Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, de câte ori doresc. În esență, permisul acordă 180 de zile de circulație nelimitată în interiorul granițelor Regatului Unit. Vă rugăm să rețineți că vi se va cere în continuare să prezentați un act de identitate cu fotografie dacă călătoriți în Irlanda de Nord din Marea Britanie.

Cei care doresc mai multe informații despre procesul și solicitarea ETA în Marea Britanie pentru cetățenii islandezi pot face acest lucru accesând secțiunea de întrebări frecvente.