Introducerea ETA în Regatul Unit pentru cetățenii Republicii Cehe

Începând din 2024, orice persoană care intenționează să călătorească în Regatul Unit va fi supusă noului sistem ETA. Cererile pentru ETA trebuie depuse înainte de începerea călătoriei, iar sistemul se aplică în mod universal, inclusiv pentru toți călătorii care se califică în prezent pentru scutirea de vize.

În acest articol, vor fi oferite informații cetățenilor cehi care doresc să călătorească în Regatul Unit. Acesta acoperă modul în care aceștia ar putea fi afectați de ETA, precum și tot ceea ce este necesar în ceea ce privește procesul de solicitare a ETA în Regatul Unit pentru cetățenii Republicii Cehe.

Ce este ETA în Marea Britanie?

Asemănător atât cu sistemul canadian ETA, cât și cu sistemul ESTA din SUA, noul program de autorizare electronică de călătorie (ETA) din Regatul Unit urmează să fie pus în funcțiune până la sfârșitul anului 2024. Decizia a fost luată ca urmare a unor modificări esențiale aduse proiectului de lege privind naționalitatea și frontierele al guvernului britanic.

În conformitate cu această legislație recent propusă, toate frontierele Regatului Unit vor fi complet digitalizate, iar ETA funcționează ca un permis digital, permițând vizitatorilor să intre în toate cele patru țări care alcătuiesc Regatul Unit: Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord.

Începând cu 2022, în prezent există un total de 92 de țări care nu necesită vize pentru Marea Britanie. Această listă de eligibilitate ETA este disponibilă aici, iar Republica Cehă este inclusă. ETA din Regatul Unit pentru cetățenii cehi se aplică tuturor călătorilor, indiferent de motiv. ETA din Regatul Unit pentru cetățenii cehi acoperă călătoriile de afaceri, studiile, tratamentele medicale, vizitarea familiei sau a prietenilor și turismul general.

ETA se va aplica pentru toate metodele de călătorie și de sosire în Regatul Unit. Până în 2024, fiecare port de intrare potențial va fi dotat cu acest sistem digital, de la aeroporturi la porturi maritime și porturi de trenuri Eurostar.

Cum îi va afecta noul sistem pe cetățenii cehi?

Înainte de modernizarea și introducerea ETA, cetățenii cehi care călătoreau în Regatul Unit în scop turistic nu trebuiau să solicite viză. Cetățenii cehi puteau rămâne în Regatul Unit ca turiști pentru o perioadă de până la 6 luni, dar trebuiau să îndeplinească cerințele standard pentru vizitatori.

În prezent, înainte de intrarea în vigoare a noului sistem ETA, în calitate de membru al Uniunii Europene, cetățenii cehi pot vizita Regatul Unit pentru călătorii scurte fără a fi nevoiți să solicite o viză. Din 2024 încolo, acest lucru nu va mai fi valabil, deoarece călătorii cehi vor trebui să solicite un ETA.

Procesul de solicitare a ETA pentru cetățenii cehi în Marea Britanie

Cu toate că unele detalii ale noului sistem ETA nu au fost încă complet finalizate, există o bună idee despre ce trebuie să facă cetățenii cehi pentru a completa o cerere ETA.

Procesul de solicitare pentru călătorii cehi ar trebui să arate cam așa, deși poate fi modificat. Solicitanții vor trebui să fie în posesia anumitor obiecte și să poată prezenta următoarele:

– Un pașaport valabil al Republicii Cehe.
– O fotografie recentă de pașaport, în format digital, pentru a fi mai ușor de utilizat.
– Detalii personale: numele complet, data nașterii și adresa actuală de reședință.
– Detalii despre pașaport: numărul, data eliberării și țara de eliberare.
– Detaliile de angajare, inclusiv numele, adresa și datele de contact ale angajatorului.
– Detalii privind călătoria, inclusiv scopul vizitei în Regatul Unit și adresa care va fi folosită pe durata șederii în țară.

Solicitanții ETA din Republica Cehă vor trebui, de asemenea, să dezvăluie anumite informații referitoare la trecutul lor. Aceasta include întrebări privind istoricul imigrației, orice afiliere la grupuri interzise și cazier judiciar anterior.

Răspunsurile furnizate la aceste întrebări personale vor fi verificate de două ori în bazele de date naționale și internaționale în numele guvernului britanic și al forțelor de frontieră. În cazul în care se descoperă că un solicitant este considerat o amenințare la adresa securității Regatului Unit, atunci ETA îi va fi refuzată.

Cum se procesează cererea ETA?

După completarea cererii online, solicitantul va trebui să plătească o taxă nerambursabilă, fie cu un card de debit, fie cu un card de credit. Cererile depuse fără plata aferentă nu vor fi procesate.

Procesarea standard durează între 48 și 72 de ore, dar cei care doresc să accelereze procesul pot plăti o taxă suplimentară prin intermediul agenților terți. Se recomandă insistent ca orice cetățean ceh care dorește să intre în Regatul Unit să se asigure că își completează cererea ETA cu suficient timp înainte de plecare.

Cum va afecta ETA procesul de intrare pentru cetățenii cehi?

Odată ce ETA a fost aprobat, acesta este acordat sub forma unui tip de permis digital care este legat de pașaportul călătorului. Detaliile ETA vor fi înregistrate în baza de date Advanced Passenger Information. De asemenea, va fi responsabilitatea fiecărui transportator aerian sau de călătorie să se asigure că pasagerii pe care îi îmbarcă au permisiunea valabilă de a intra în Regatul Unit.

Cehilor care nu pot prezenta un ETA aprobat li se poate refuza accesul la orice avion, tren sau vapor. Chiar dacă călătorii reușesc să ajungă în Regatul Unit, ETA va fi verificată din nou de către polițiștii de frontieră, iar intrarea poate fi refuzată și în această etapă. Cei care doresc mai multe informații despre procesul de obținere a ETA în Marea Britanie pentru cetățenii cehi pot vizita această secțiune de întrebări frecvente.

Care este perioada de timp pe care o acoperă o ETA?

Un ETA pentru cetățenii cehi este valabil 180 de zile de la data eliberării, cu excepția pașaportului la care este legat, care va expira în această perioadă. Niciun călător din oricare dintre cele 92 de țări menționate mai sus, inclusiv din Republica Cehă, nu va putea rămâne în Regatul Unit după data de expirare a pașaportului său, indiferent de timpul rămas din ETA.

Dacă un ETA expiră în timpul unei vizite în Regatul Unit, va trebui să se depună o nouă cerere pentru a putea continua să rămână în Regatul Unit. În unele cazuri, călătorul poate fi obligat să se întoarcă în Republica Cehă pentru a depune o altă cerere ETA. Este important de reținut faptul că, în cele șase luni de valabilitate a ETA, nu există o limită a numărului de intrări/ieșiri ale unui cetățean ceh în Regatul Unit. ETA acordă un permis de 6 luni, care permite libertatea de circulație în toate cele patru țări din Regatul Unit.