Actualizare privind călătoriile în Regatul Unit ETA pentru cetățenii slovaci

Ca urmare a retragerii din Uniunea Europeană și a necesității unei mai mari vizibilități a imigrației, legislația în conformitate cu Legea privind naționalitatea și frontierele din Regatul Unit din 2022 va introduce un nou permis de călătorie începând cu 2024.

Permisul este o autorizație electronică de călătorie (ETA) și este universal pentru toți călătorii din țările eligibile care au beneficiat anterior de scutire de vize.

Acest articol va explica toate informațiile importante despre ETA în Marea Britanie pentru cetățenii slovaci care intenționează să viziteze Regatul Unit începând cu anul 2024, inclusiv modul în care vor fi afectați de noile reguli și cum să depună o cerere.

Ce este ETA în Marea Britanie pentru cetățenii slovaci?

Conform noii legislații, toate frontierele Regatului Unit vor fi complet digitalizate începând cu 2024, iar ETA va acționa ca un permis care permite intrarea în cele patru țări ale Regatului Unit: Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord.

ETA din Regatul Unit este un permis digital similar cu ESTA din SUA și ETA din Canada. Calendarul de implementare arată că noul sistem ar trebui să fie complet finalizat până la sfârșitul anului 2023.

ETA nu înlocuiește actualul sistem de vize din Regatul Unit. Nu va exista nicio schimbare pentru toate țările ai căror cetățeni au avut întotdeauna nevoie de viză pentru a vizita Regatul Unit.

La momentul redactării acestui articol, există o listă de 92 de țări ai căror cetățeni au fost desemnați ca având nevoie să solicite un ETA pentru Regatul Unit, iar Slovacia este una dintre acestea. Lista completă a țărilor eligibile pentru ETA poate fi consultată aici.

Un ETA din Regatul Unit pentru cetățenii slovaci acoperă toate motivele de călătorie pe termen scurt, inclusiv turismul, educația, afacerile, tratamentul medical sau vizitarea prietenilor și a familiei. ETA se va aplica tuturor metodelor de călătorie legală în Regatul Unit, ceea ce înseamnă că toate aeroporturile, porturile maritime și porturile de trenuri Eurostar vor fi acoperite de noul sistem digitalizat.

Cum îi va afecta noul sistem pe cetățenii slovaci?

În conformitate cu legislația anterioară și în calitate de membru al Uniunii Europene, cetățenii slovaci care intenționau să călătorească în oricare dintre cele patru țări din Regatul Unit nu erau obligați să solicite o viză. Aceasta a fost acordată cu condiția ca perioada de timp în care intenționau să rămână în țară să nu depășească 6 luni și să îndeplinească cerințele standard pentru vizitatori.

Pentru a intra în Regatul Unit era suficient să prezentați pașaportul sau cartea de identitate națională. Acum, când nu mai face parte din UE, Regatul Unit și-a introdus propria suveranitate în ceea ce privește controlul frontierelor cu ETA.

Care este procesul de solicitare a unui ETA?

Deși pot suferi modificări, se cunosc deja suficiente detalii despre noul sistem ETA, ceea ce le oferă călătorilor slovaci o idee bună despre procesul de aplicare.

Fiecare călător care călătorește în cadrul unui ETA are nevoie de următoarele:

– Un pașaport slovac biometric valabil.
– O fotografie recentă de pașaport în format digital.
– O adresă de e-mail validă.

Cererea este un formular digital, ceea ce înseamnă că trebuie completată online. Nu există niciun proces care să permită călătorilor să depună o cerere personal sau să trimită prin poștă un formular pe hârtie.

Formularul online necesită următoarele informații:

– Detalii personale: numele complet, data nașterii și adresa actuală de reședință.
– Detalii despre pașaport: numărul, data eliberării și țara de eliberare.
– Detalii privind locul de muncă, inclusiv numele, adresa și datele de contact ale angajatorului.
– Detalii privind călătoria, inclusiv scopul vizitei și adresa care va fi folosită în Regatul Unit.

Pe lângă aceste informații, toți solicitanții vor fi rugați să dezvăluie anumite informații personale privind istoricul imigrației, orice dublă cetățenie sau naționalitate, cazierul judiciar, istoricul drogurilor și starea de sănătate. De asemenea, trebuie declarată orice afiliere sau asociere cu grupuri interzise de guvernul britanic.

Aceste informații vor fi verificate în bazele de date naționale și internaționale utilizate de forțele de frontieră britanice, precum și de alte departamente guvernamentale ale Ministerului de Interne, pentru a evalua dacă solicitanții reprezintă un risc pentru securitatea Regatului Unit. Acest lucru poate duce la refuzul unei ETA.

Cum se procesează cererea ETA?

Cererile ETA trebuie să fie însoțite de o plată nerambursabilă efectuată cu un card de credit sau de debit. Cererile depuse fără plata aferentă nu vor fi procesate.

Timpul de procesare a unei cereri ar trebui să fie de 48 până la 72 de ore, dar aceasta nu este o garanție. Acest lucru înseamnă că așteptarea poate fi uneori mai lungă, în funcție de nivelul cererilor.

Pentru a evita dezamăgirile, se recomandă ca cetățenii slovaci să depună cererea pentru un ETA pentru Regatul Unit cu mult timp înainte de data la care intenționează să călătorească.

Este recomandabil să nu rezervați bilete de călătorie până când nu este aprobată cererea ETA. În cazul în care o cerere ETA este respinsă, puteți obține totuși o viză în urma unei cereri depuse în mod obișnuit.

Cum va afecta ETA procesul de intrare?

Un ETA aprobat se prezintă sub forma unui permis digital legat de pașaport.

Detaliile sunt apoi înregistrate în bazele de date existente de informații avansate despre pasageri (API) utilizate de toți transportatorii (aerieni, naționali și terestre), care vor putea să le vadă:

– Numele, prenumele și prenumele de familie
– Numărul pașaportului
– Expirarea pașaportului
– Țara emitentă a pașaportului

Transportatorii trebuie să se asigure că fiecare pasager care se îmbarcă în avion, feribot sau tren are permisele corecte de intrare în Regatul Unit și că informațiile din documentele de călătorie corespund cu datele ETA.

Vă rugăm să rețineți că, chiar și după această verificare, o ETA nu garantează intrarea. În cazul în care un polițist de frontieră consideră că un călător, chiar dacă are o ETA relevantă, nu este admisibil în temeiul legislației britanice, nu i se va permite accesul.

Ce perioadă de timp acoperă ETA?

Există un singur tip de ETA, care este valabil 180 de zile de la data eliberării și care oferă titularului libertatea de a călători liber pe întreg teritoriul Regatului Unit.

Rămâne valabil pentru această perioadă, cu excepția cazului în care este atașat la un pașaport care expiră înainte de expirarea celor șase luni.

Vizitatorii din oricare dintre cele 92 de țări enumerate, inclusiv Slovacia, nu vor putea rămâne în Regatul Unit după expirarea pașaportului, indiferent de perioada rămasă din permisul ETA pentru Regatul Unit.

În cazul în care un cetățean slovac s-ar afla în Regatul Unit la expirarea ETA, ar trebui să depună imediat o nouă cerere ETA. În unele cazuri, acest lucru ar putea duce la necesitatea de a se întoarce în Slovacia pentru a aștepta readmisia.

Dacă doriți să obțineți mai multe informații despre motivele introducerii, solicitarea și procesul de obținere a ETA pentru cetățenii slovaci, vă rugăm să vizitați secțiunea de întrebări frecvente.