ETA în Marea Britanie pentru cetățenii finlandezi: Un ghid complet

Dacă intenționați să vizitați Regatul Unit după 2024, trebuie să știți despre noul sistem ETA din Regatul Unit. În cadrul acestui nou sistem, toți cetățenii care nu au nevoie în prezent de viză pentru a vizita Regatul Unit, inclusiv finlandezii, vor trebui să solicite o ETA înainte de a călători. Intrarea în Regatul Unit va fi interzisă fără acest ETA. Aflați în acest ghid cum funcționează sistemul și cum să solicitați un ETA pentru cetățenii finlandezi.

Care este ETA în Marea Britanie pentru cetățenii finlandezi

Noul sistem ETA din Marea Britanie va deveni complet operațional până în 2024. ETA, care înseamnă Autorizație electronică de călătorie, este un nou sistem de permise care funcționează ca o scutire de vize. Principiile acestui sistem ar putea fi cunoscute de cei care au vizitat SUA, unde există un sistem similar ESTA (Electronic System for Travel Authorization). De asemenea, UE, inclusiv Finlanda, are propriul ESTA (Sistemul european de informații și autorizații de călătorie) pentru vizitatorii din afara UE care nu au nevoie de viză.

În efortul de a consolida securitatea și de a digitaliza complet procesul de intrare la frontieră, sistemul ETA din Regatul Unit a fost anunțat ca parte a noului proiect de lege privind naționalitatea și frontierele. Pentru vizitatorii finlandezi, acest lucru va adăuga o etapă suplimentară online sub forma unei cereri digitale de „permisiune de călătorie”.

Această nouă regulă ETA îi afectează pe finlandezi, printre alte 91 de țări, inclusiv toate statele UE, cu excepția Republicii Irlanda. Țările afectate sunt cele care nu au nevoie de viză pentru a vizita Regatul Unit în cadrul unei călătorii de scurtă durată de maximum 6 luni. Aceasta acoperă călătoriile turistice și de afaceri, precum și reuniunile de familie, înscrierea la studii sau tratamentul medical. Toate acestea sunt motive valabile pentru a intra în Regatul Unit cu un ETA.

Cum îi va afecta noul sistem ETA pe cetățenii finlandezi?

Noul ETA pentru Regatul Unit reprezintă o etapă suplimentară în procesul de călătorie. Finlandezii nu mai pot intra pur și simplu în Regatul Unit cu un pașaport; ei trebuie să se pregătească și să primească un ETA înainte de a ajunge. Acest lucru va schimba libertatea universală de circulație pe care o aveau finlandezii. Pe scurt, cetățenii finlandezi nu mai pot intra în Regatul Unit la fel de ușor cum pot călători în UE.

Finlandezii încă nu au nevoie de viză pentru a intra în Regatul Unit. Aceștia au dreptul legal de a vizita țara timp de până la 180 de zile pe călătorie. Pentru șederile mai lungi de 180 de zile, precum și pentru finlandezii care încep să lucreze în Regatul Unit, este necesară o viză. În timp ce pentru șederile de scurtă durată nu este necesară o cerere de viză, pentru cetățenii finlandezi este necesar un ETA pentru Marea Britanie. Fără un ETA, finlandezii nu vor putea intra în Marea Britanie.

Cererea ETA este un proces online, conceput pentru a fi rapid și convenabil. Nu sunt necesare documente fizice sau vizite la consulat, după cum se arată mai jos.

Solicitarea unui ETA în Regatul Unit pentru cetățenii finlandezi

Deși sistemul ETA nu a fost încă finalizat, elementele de bază sunt cunoscute. În primul rând, au fost anunțate toate cele 92 de țări eligibile pentru ETA, inclusiv Finlanda. De asemenea, a fost publicată o listă completă a cerințelor. Acest lucru se poate schimba pe măsură ce ETA trece prin anul de probă, dar oferă o bună imagine de ansamblu a ceea ce se poate aștepta în timpul procesului de solicitare.

Cetățenii finlandezi vor trebui să solicite un ETA online prin intermediul portalului oficial al Regatului Unit. Acest sistem este conceput pentru a fi în întregime digital, fără a fi nevoie de documente pe hârtie sau trimise prin poștă. De asemenea, nu este nevoie să vizitați un consulat, o ambasadă sau un centru de vize atunci când vizitați Regatul Unit. Solicitantul trebuie să aibă la îndemână următoarele documente atunci când completează formularul online:

– Un pașaport biometric valabil eliberat de o țară eligibilă, cum ar fi Finlanda.
– O fotografie digitală recentă de tip pașaport.
– Detalii personale, inclusiv numele și prenumele, data nașterii, ocupația și datele de contact.
– Scopul și detaliile aranjamentelor de călătorie în Regatul Unit.
– Un card de credit sau de debit pentru a plăti taxa de solicitare a ETA.

Solicitanții finlandezi trebuie să completeze, de asemenea, un formular care să confirme că nu au antecedente penale, nu au comis infracțiuni în materie de imigrație și nu fac parte dintr-un grup interzis. La astfel de întrebări de securitate trebuie să se răspundă cu exactitate pentru a nu risca o viitoare urmărire penală. În cazul în care se constată că un solicitant reprezintă un risc pentru securitatea Regatului Unit, i se va refuza intrarea. Pentru cei cu antecedente penale, este adesea necesară o viză standard în locul unei ETA.

Procesarea ETA pentru cetățenii finlandezi în Regatul Unit

Timpul de aplicare a ETA este scurt, nu durează mai mult de 10 minute. Cu toate acestea, după depunerea și plata taxei, procesarea poate dura până la 72 de ore. Regatul Unit va încerca să reducă timpul de procesare, dar pot apărea întârzieri. Toate acestea se fac în format electronic, cu un e-mail de confirmare a succesului solicitantului.

Întrucât timpul potențial de procesare este de 72 de ore, solicitanții finlandezi trebuie să se asigure că depun cererea cu suficient timp înainte de data preconizată pentru călătorie. Întrucât ETA este acum o cerință obligatorie, dacă nu se solicită prompt un permis, solicitantului i se poate refuza intrarea în țară. În cazul în care o ETA este respinsă, este de așteptat să existe o procedură de apel. În schimb, solicitantului i se poate cere să completeze o viză, în special dacă nu îndeplinește anumite cerințe de securitate.

Finlandezii pot solicita un ETA din orice loc și indiferent de modul în care intenționează să intre în Regatul Unit. Finlandezii care călătoresc prin Europa și intră prin Franța, de exemplu, vor trebui să prezinte o ETA valabilă la frontiera de la Canalul Mânecii. Acest lucru nu trebuie neapărat efectuat în Finlanda, dar poate fi făcut în Franța sau în altă locație, în cazul unui turneu în Europa.

Indiferent de modul în care solicitantul intră în Regatul Unit, la frontieră și, uneori, în țara de plecare, trebuie să prezinte un ETA aprobat. Transportatorii direcți vor trebui să își verifice pasagerii pentru a se asigura că aceștia dețin un ETA valabil. În cazul în care nu prezintă o confirmare ETA, pasagerului i se poate interzice îmbarcarea. La sosirea în Regatul Unit, pasagerul trebuie să prezinte ETA valabil și pașaportul biometric la un eGate pentru un acces rapid la frontieră.

Călătoria cu ETA pentru cetățenii finlandezi în Regatul Unit

Un ETA pentru Regatul Unit este valabil pe întreg teritoriul Regatului Unit, permițându-le finlandezilor să călătorească în Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord fără documente suplimentare. Aceasta include, de asemenea, dependențele coroanei, cum ar fi Insula Man, Jersey sau Guernsey. În plus, în calitate de membri ai UE, finlandezii pot călători în Regatul Unit prin punctele de intrare cu feribotul, precum Franța și Irlanda. Pentru detalii suplimentare, vizitatorii finlandezi pot consulta întrebările frecvente din Regatul Unit.

Finlandeză în Regatul Unit

Finlandezii pot călători fără viză în Regatul Unit și trebuie doar să solicite un ETA. Există o mulțime de atracții pentru finlandezii care vizitează Marea Britanie, de la centre culturale precum Londra la parcurile naționale ale țării. Se estimează că aproximativ 20.000 de finlandezi trăiesc în Marea Britanie, mulți dintre ei fiind atrași de Londra pentru muncă și plăcere. Există, de asemenea, numeroase modalități de a intra în Regatul Unit din Finlanda, inclusiv zboruri directe din Helsinki, Tampere și Rovaniemi.