ETA în Regatul Unit pentru cetățenii bulgari: Ce trebuie să știți

Când noul sistem ETA va intra în vigoare, va schimba procesul de călătorie în Regatul Unit pentru mulți vizitatori, printre care se numără și cetățenii bulgari. Începând cu 2024, bulgarii vor trebui să solicite ETA înainte de a intra în țară. Acest ghid explică sistemul ETA, cum funcționează, cum se solicită și cum îi va afecta pe bulgarii care doresc să călătorească în Regatul Unit.

Ce este ETA în Marea Britanie pentru cetățenii bulgari?

ETA, care înseamnă Electronic Travel Authorisation (Autorizație electronică de călătorie), se bazează pe programe similare care există deja în alte țări. În special, este inspirat de ETA din Canada și ESTA din Statele Unite. ETA este conceput pentru a oferi guvernului britanic o mai mare supraveghere asupra persoanelor care vin în țară și pentru a facilita depistarea riscurilor de securitate. Acesta face parte integrantă dintr-o inițiativă mai amplă de digitalizare a frontierelor Regatului Unit.

Cetățenii bulgari nu au nevoie de viză pentru a călători în Regatul Unit pentru o perioadă scurtă de timp. Acest lucru nu se va schimba: ETA nu este o viză și are un proces de aplicare mult mai simplu și mai rapid. Acesta servește drept permis de călătorie digital. Atunci când unui călător i se eliberează un ETA britanic pentru cetățenii bulgari, acesta primește permisiunea de a intra în Regatul Unit.

Cum îi afectează ETA pe călătorii bulgari?

Marea Britanie are o listă de 92 de țări care fac parte din programele sale de scutire de vize. Cetățenii acestor țări nu au nevoie de viză pentru a intra în Regatul Unit. Aceștia sunt călătorii care vor trebui să solicite ETA atunci când noul sistem va intra în vigoare. În calitate de stat membru al UE, Bulgaria se află pe listă.

Unii bulgari au nevoie de viză pentru Regatul Unit, inclusiv cei care intenționează să rămână în această țară mai mult de șase luni sau să locuiască acolo permanent. În plus, orice bulgar care dorește să lucreze în Regatul Unit – chiar dacă intenționează să rămână acolo doar temporar – va trebui să solicite o viză. Procesul de solicitare a vizei este separat de ETA.

Bulgarii care intenționează să petreacă mai puțin de șase luni în Regatul Unit nu vor avea nevoie de viză, ci de un ETA aprobat. Există o serie de motive pentru care bulgarii pot alege să călătorească în Regatul Unit, iar solicitarea unui ETA va face acum parte din acest proces. Aceste motive pot include următoarele:

– Turism
– Călătorii de afaceri
– Cursuri pe termen scurt sau programe de studiu
– Vizite la prieteni și familie
– Tratament medical

Solicitarea ETA în Regatul Unit pentru cetățenii bulgari

În prezent, au fost publicate câteva informații despre viitorul sistem ETA. Aceste informații pot fi modificate pe măsură ce programul este finalizat. Acesta le oferă călătorilor o idee despre ceea ce se pot aștepta atunci când sistemul ETA va fi introdus pe deplin.

Formularul de cerere ETA este un formular online. Călătorii nu vor putea depune cereri în alt mod, deoarece ETA face parte dintr-un sistem complet digital.

Înainte de a călători, solicitanții sunt sfătuiți să consulte lista de cerințe pentru ETA. Acest lucru îi va ajuta să se pregătească pentru formularul de cerere și să se asigure că au tot ce le trebuie. Unele dintre cerințele programului ETA includ următoarele:

– Un pașaport biometric valabil dintr-o țară aflată pe lista de eligibilitate. Bulgaria se află pe această listă.
– O fotografie digitală recentă de pașaport.
– Informații personale – acestea vor include date precum data nașterii, informații despre locul de muncă, detalii de contact etc.
– Motivul vizitei călătorului în Regatul Unit.
– Câteva detalii despre călătoria planificată în Regatul Unit, cum ar fi adresa în timpul șederii în țară.
– Plata taxei de solicitare a ETA.

În plus față de aceste informații personale, solicitanții vor trebui să dezvăluie dacă au cazier judiciar, dacă au fost vreodată membri ai unui grup sau ai unei organizații interzise și dacă au comis în trecut infracțiuni în materie de imigrație. Aceste date vor fi utilizate pentru a verifica eventualele riscuri de securitate. Călătorilor care reprezintă o amenințare pentru Regatul Unit li se va refuza cererea de ETA.

Procesarea ETA pentru cetățenii bulgari în Regatul Unit

Atunci când solicită un ETA, solicitanții vor trebui să plătească o taxă nerambursabilă. Aceasta poate fi plătită online și trebuie achitată integral înainte ca cererea să fie procesată.

Este de așteptat ca ETA să dureze până la 72 de ore pentru a fi procesată. Călătorii ar trebui să ia în considerare acest timp de procesare atunci când își planifică călătoria în Regatul Unit. Este probabil ca transportatorii să facă din ETA aprobată o condiție de transport. Acest lucru înseamnă că un pasager care nu poate prezenta un ETA britanic pentru cetățenii bulgari la aeroportul de plecare nu va fi autorizat să călătorească.

Călătorii vor trebui să prezinte din nou ETA atunci când intră în Regatul Unit și trec de controlul de frontieră. Călătorii care intră în Regatul Unit prin alte mijloace de transport, cum ar fi tunelul de sub Canalul Mânecii din Franța, vor trebui, de asemenea, să prezinte un ETA înainte de a li se permite intrarea în țară. Călătorii a căror cerere ETA este respinsă pot contesta decizia. În cazul în care nu reușesc, ar putea solicita o viză pentru a intra în Regatul Unit, dar acesta este un proces mai lung și mai complicat.

Călătoria cu ETA pentru cetățenii bulgari în Regatul Unit

Odată ce unui bulgar i s-a eliberat un ETA, acesta poate călători liber în Regatul Unit. Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord nu sunt separate de niciun control la frontierele interne, ceea ce înseamnă că vizitatorii se pot deplasa la discreție între aceste patru țări constitutive. Pentru mai multe detalii, călătorii bulgari sunt încurajați să consulte pagina de întrebări frecvente privind ETA din Regatul Unit.

Bulgarii din Regatul Unit

Având în vedere că în Marea Britanie trăiesc aproximativ 100.000 de bulgari, mulți bulgari vin în această țară pentru a-și vizita prietenii și membrii de familie care s-au stabilit acolo. Cea mai mare comunitate bulgară din Regatul Unit se află în capitala Londra, care este, de asemenea, cea mai populară destinație pentru turiști. Pe lângă vizitarea prietenilor și a familiei, bulgarii care călătoresc în Regatul Unit pot veni pentru a studia sau doar pentru a se bucura de o scurtă vacanță.