ETA în Regatul Unit pentru cetățenii ciprioți: Un ghid complet

Vor intra în vigoare noi reguli de călătorie în Marea Britanie care îi vor afecta pe cetățenii ciprioți. Din 2024, Regatul Unit va adopta un sistem ETA. Această nouă cerință de călătorie înseamnă că vizitatorii din țările care nu au nevoie de viză pentru a vizita Regatul Unit pentru sejururi scurte, inclusiv Cipru, trebuie să solicite acum o autorizație sub forma unui ETA. În ghidul de mai jos puteți afla ce înseamnă acest nou ETA pentru cetățenii ciprioți și cum să solicitați permisul.

Care este ETA în Marea Britanie pentru cetățenii ciprioți

Marea Britanie își va lansa noul sistem ETA în 2024 și se află în prezent în faza de testare. ETA, care înseamnă Autorizație electronică de călătorie, este o nouă cerință de intrare pentru vizitatorii care intră în Regatul Unit fără viză. Acesta permite Regatului Unit să verifice în prealabil călătorii din motive de transparență și securitate. Sistemul este foarte asemănător cu sistemele existente în întreaga lume, cum ar fi ESTA (Electronic System for Travel Authorization) din SUA sau eTA (Electronic Travel Authorisation) din Canada. UE și, prin extensie, Cipru, are, de asemenea, propriul ESTA (Sistemul european de informații și autorizații de călătorie), care îi afectează pe cei care călătoresc fără viză în afara UE.

Acest nou sistem ETA a fost lansat ca parte a proiectului de lege britanic privind naționalitatea și frontierele, un sistem menit să controleze și să contabilizeze mai bine numărul de imigranți. Principalele sale obiective sunt îmbunătățirea securității la frontieră și digitalizarea completă a accesului la frontieră. În cazul ciprioților, vizitatorii din Regatul Unit trebuie acum să solicite și să primească un ETA înainte de a intra în țară.

Noul sistem ETA afectează în total 92 de naționalități. Aceasta include Cipru și toate celelalte state UE, cu excepția Republicii Irlanda. Ciprioții pot vizita Regatul Unit cu o viză ETA fără viză pentru o perioadă de până la 6 luni. Pentru cei care intenționează să rămână mai mult timp în Regatul Unit, să înceapă să lucreze, să se căsătorească sau să se stabilească, este necesară o viză.

Cum îi va afecta noul sistem ETA pe cetățenii ciprioți?

Cetățenii ciprioți trebuie acum să solicite un ETA înainte de a călători. Dacă până acum ciprioții puteau vizita liber Regatul Unit cu un pașaport, acum trebuie să completeze și un ETA. Ca urmare a ieșirii țării din UE, acest program va schimba libertatea cu care ciprioții călătoreau anterior în Regatul Unit.

În timp ce ETA înseamnă că ciprioții trebuie să se pregătească din timp pentru călătoria lor, ei nu sunt obligați să solicite o viză. ETA din Regatul Unit pentru cetățenii ciprioți funcționează efectiv ca o scutire de viză care poate fi completată rapid online. Nu este necesară depunerea niciunui document fizic, iar candidatul nu trebuie să se deplaseze personal la un consulat sau la un centru de vize.

Solicitarea unui ETA în Regatul Unit pentru cetățenii ciprioți

Detaliile complete ale ceea ce este inclus într-o cerere ETA, inclusiv costurile, nu au fost încă finalizate. Marea Britanie a anunțat ce naționalități vor fi eligibile pentru ETA, inclusiv cetățenii din Cipru. De asemenea, a fost publicată o listă de cerințe. Aceste detalii se pot schimba în viitor, pe măsură ce ETA este testat.

Cetățenii ciprioți trebuie să înceapă prin a solicita un ETA online prin intermediul portalului oficial al Regatului Unit. Procesul online este conceput pentru a fi finalizat în cel mult 10 minute. În timpul procesului, solicitantului i se vor cere următoarele informații:

– Un pașaport biometric valabil eliberat de o țară eligibilă, inclusiv Cipru.
– O fotografie digitală recentă de tip pașaport.
– Detalii personale, inclusiv numele și prenumele, data nașterii și datele de contact.
– Scopul și detaliile planurilor de călătorie ale solicitantului în Regatul Unit, inclusiv datele.
– Un card de credit sau de debit pentru a plăti taxa de înscriere.

Solicitanții ciprioți trebuie, de asemenea, să completeze un formular de divulgare a informațiilor pentru a confirma că nu au antecedente penale, că nu au comis nicio infracțiune în materie de imigrație și că nu au fost membri ai unui grup interzis. Răspunsurile la aceste întrebări trebuie să fie sincere, deoarece vor fi verificate. În cazul în care se constată că un solicitant reprezintă un risc pentru securitatea Regatului Unit, cererea sa va fi respinsă. Solicitanților cu antecedente penale li se cere, de obicei, să completeze o viză standard în locul unei ETA.

Prelucrarea ETA în Regatul Unit pentru cetățenii ciprioți

ETA va fi transmisă după ce solicitantul a plătit taxa de înscriere nerambursabilă. Va dura între 48 și 72 de ore pentru ca ETA să fie procesată. Solicitantul va primi un e-mail de confirmare după ce ETA este aprobat și numai atunci poate intra în Regatul Unit.

Având în vedere că timpul de procesare poate ajunge la 72 de ore, solicitanții ar trebui să depună cererea cu suficient timp înainte de data la care intenționează să călătorească. Deoarece ETA este acum obligatorie pentru intrarea în Regatul Unit, este responsabilitatea solicitantului să depună cererea cu promptitudine. În cazul în care cetățenii ciprioți nu completează un ETA sau încă așteaptă ca acesta să fie procesat la sosire, li se va refuza intrarea în Regatul Unit. De asemenea, transportatorii trebuie să verifice pasagerii care se îmbarcă pentru a se asigura că dețin o ETA valabilă înainte de a le permite să plece.

Călătorii ciprioți pot solicita ETA online de oriunde din afara Regatului Unit. Acest lucru permite aranjamente de călătorie diferite la nivel european. Un ETA este valabil și pentru toate porturile de intrare în Regatul Unit. Indiferent de modul în care solicitantul plănuiește să ajungă în Regatul Unit, se va verifica o ETA valabilă în baza pașaportului biometric al călătorului. Aeroporturile eficientizează această procedură de intrare cu ajutorul eGates.

Călătoria cu ETA pentru cetățenii ciprioți din Regatul Unit

Un ETA pentru Regatul Unit este valabil pentru toate țările constitutive ale Regatului Unit, permițând călătorului să viziteze Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord fără documente suplimentare. Un ETA este valabil și pentru vizite în dependențele Coroanei britanice, cum ar fi Insula Man, Jersey și Guernsey. În calitate de membri ai UE, ciprioții au voie să călătorească liber în Republica Irlanda, fiind necesar un ETA pentru a trece în Irlanda de Nord sau în Marea Britanie. Călătorii din Cipru sunt încurajați să viziteze pagina de întrebări frecvente privind ETA în Marea Britanie pentru detalii suplimentare.

Ciprioții din Regatul Unit

Cetățenilor ciprioți li se acordă acces fără viză în Regatul Unit, cu ETA, pentru o perioadă de până la 6 luni la un moment dat. Cu aproximativ 270.000 de ciprioți care trăiesc în Regatul Unit, Regatul Unit și Cipru au legături istorice puternice. Cu artefacte grecești antice legate de Cipru la British Museum, există numeroase atracții de explorat în Marea Britanie. Zborurile directe din Larnaca și Paphos către Londra, Liverpool, Manchester și Bristol, printre numeroasele opțiuni de legătură, oferă rute convenabile pentru cetățenii ciprioți.