ETA în Regatul Unit pentru cetățenii croați: Tot ce trebuie să știți

Guvernul britanic a depus eforturi susținute pentru a îmbunătăți controlul la frontieră și pentru a spori vizibilitatea persoanelor care intră și ies din țară. Ca parte a acestui efort, Ministerul de Interne a anunțat recent introducerea sistemului Electronic Travel Authorisation (ETA). Acest ghid este o sursă excelentă de informații pentru oricine intenționează să viziteze Marea Britanie. Acesta va acoperi procesul de solicitare a unui ETA pentru cetățenii croați și motivele pentru care vizitatorii trebuie să depună o cerere.

Care este ETA în Marea Britanie pentru cetățenii croați?

Marea Britanie oferă o varietate de programe și vize pentru a permite intrarea în țară a persoanelor din diferite țări. Programul de scutire de vize le permite cetățenilor din anumite țări să intre în Regatul Unit fără viză. Croația este una dintre țările care fac parte din programul de scutire de vize. Cu toate acestea, toate acestea se vor sfârși odată cu introducerea sistemului ETA în Regatul Unit.

Noul sistem ETA din Regatul Unit va începe în 2023 și va înlocui actualul program de scutire de vize. Sistemul ETA din Regatul Unit va fi inspirat din actualul program eTA utilizat de Canada și din sistemul ESTA al SUA. În cadrul noului sistem, cetățenii croați vor putea intra în continuare în Regatul Unit fără viză. Cu toate acestea, ei vor trebui să solicite un ETA pentru Marea Britanie înainte de călătorie. ETA pentru Regatul Unit rămâne valabilă timp de 6 luni (180 de zile) de la data eliberării.

Cum să solicitați ETA pentru Marea Britanie

Recenta introducere a ETA pentru Regatul Unit a făcut mult mai simplă călătoria în Regatul Unit pentru cetățenii din toate cele 92 de țări eligibile. Cetățenii croați pot acum să solicite un ETA online în câteva minute. Pentru a solicita ETA în Marea Britanie pentru cetățenii croați, solicitanții vor trebui să completeze un formular de cerere online și să îl trimită prin intermediul portalului oficial al guvernului.

În timpul procesului de înscriere, solicitanții vor fi rugați să furnizeze unele informații personale, planuri de călătorie și date de contact. Odată depusă, cererea va fi examinată de Ministerul de Interne din Regatul Unit. Solicitanții vor primi o decizie în termen de 72 de ore. Cu toate acestea, în unele cazuri, este posibil să mai dureze câteva zile până când se ia o decizie. Odată ce ETA a fost aprobat, acesta va fi conectat electronic la pașaportul biometric al solicitantului.

Nu este nevoie să imprimați numărul ETA, deoarece acesta poate fi verificat electronic la punctul de intrare în Regatul Unit. Atunci când cetățenii croați ajung la controlul de imigrare, ofițerul va trebui doar să verifice dacă au un pașaport valabil și un ETA aprobat înainte de a le permite să intre în țară. Atâta timp cât cetățenii croați au aceste două lucruri, călătoria în Regatul Unit ar trebui să fie un proces simplu și fără probleme.

Care sunt cerințele ETA din Marea Britanie pentru cetățenii croați?

Chiar dacă Regatul Unit este o țară primitoare și deschisă multor străini, există câteva excepții de care trebuie să țineți cont. Cerințele pentru ETA în Marea Britanie nu sunt prea complicate, dar există câteva lucruri care ar putea duce la refuzul accesului. De exemplu, toți călătorii trebuie să aibă un pașaport electronic. Acest lucru este esențial, deoarece le oferă agenților de control la frontieră toate informațiile esențiale despre călător. Un pașaport biometric permite, de asemenea, ca, odată ce este aprobat, ETA-ul solicitantului să fie legat electronic de acesta.

În plus, vizitatorii trebuie să poată dezvălui scopul călătoriei lor în Regatul Unit. ETA le permite croaților să viziteze Regatul Unit doar în scopuri de tranzit, de plăcere și de afaceri. Alte cerințe privind ETA pentru cetățenii croați includ șederea în Regatul Unit pentru mai puțin de 6 luni și capacitatea de a plăti taxa de solicitare, care nu a fost încă stabilită în acest moment.

Cetățenilor croați li se poate refuza accesul în Regatul Unit inclusiv dacă au cazier judiciar sau dacă au încălcat în trecut politicile de imigrare. Croații trebuie să se asigure întotdeauna că ETA a fost aprobată înainte de a se îmbarca în zborul spre Regatul Unit, deoarece altfel pot fi refuzați.

Care sunt criteriile de eligibilitate pentru ETA în Marea Britanie?

Criteriile de eligibilitate ETA pentru Regatul Unit sunt încă în curs de finalizare. Cu toate acestea, în această etapă, se știe că solicitanții trebuie să provină din una dintre țările eligibile. Croația este deja eligibilă pentru ETA. Există câteva excepții în ceea ce privește persoanele care trebuie să solicite ETA. Printre aceștia se numără deținătorii de pașapoarte britanice, cetățenii britanici de peste mări, cetățenii britanici de peste mări, persoanele protejate britanice și deținătorii de pașapoarte irlandeze. Solicitanții care nu îndeplinesc criteriile de eligibilitate vor trebui să solicite o viză obișnuită pentru Regatul Unit.

Solicitanții pot converti un ETA în viză după ce au intrat în Regatul Unit?

Nu. Solicitanții nu își pot converti ETA într-o viză după ce au intrat în Regatul Unit cu un ETA. Există mai multe motive pentru care acest lucru nu este posibil. În primul rând, cerințele pentru ETA nu sunt aceleași cu cele pentru obținerea unei vize. În al doilea rând, capacitatea de a reînnoi o viză în timp ce se află în Regatul Unit este determinată, de obicei, de statutul de imigrant al solicitantului. În cazul în care un solicitant croat are o viză de student sau de turist pe termen scurt, acesta trebuie să părăsească mai întâi țara și apoi să solicite o viză din țara de origine.

Care este scopul programului ETA din Regatul Unit?

Scopul ETA din Regatul Unit pentru cetățenii croați este de a îmbunătăți vizibilitatea la frontieră și măsurile de securitate. Cerându-le călătorilor să furnizeze în avans informații despre călătoria lor, polițiștii de frontieră vor putea să verifice mai eficient pasagerii și să identifice orice amenințare potențială. În plus, programul ETA va permite autorităților să urmărească mai ușor călătorii care depășesc perioada de ședere, pentru a reduce imigrația ilegală.

Guvernul britanic se așteaptă să primească un plus de venituri din implementarea taxei de solicitare a autorizației electronice de călătorie. Se estimează că în jur de 3 milioane de călători vor utiliza ETA în fiecare an, ceea ce va genera venituri suplimentare de milioane de euro pentru guvern. Cei mai mulți vizitatori în Marea Britanie provin în prezent din Statele Unite, Germania, Franța și Olanda.

ETA va permite, de asemenea, guvernului să urmărească modelele de călătorie și destinațiile în interiorul Regatului Unit. Aceste informații vor fi utilizate pentru a crește eficiența infrastructurii și serviciilor de transport, precum și pentru a îmbunătăți serviciile pentru clienți prin furnizarea de informații despre comportamentul și preferințele vizitatorilor. În cele din urmă, ETA va permite guvernului britanic să înțeleagă mai bine nevoile vizitatorilor croați, ceea ce va face ca călătoriile în Regatul Unit și în interiorul acestuia să fie mai simple și mai ușoare. Pentru detalii suplimentare, călătorii croați pot consulta secțiunea Întrebări frecvente privind ETA în Marea Britanie.

Vizitarea Regatului Unit cu ETA

Una dintre destinațiile turistice de top pentru cetățenii croați este capitala Londra. Aici, vizitatorii se pot bucura de atracții de renume mondial, cum ar fi Palatul Buckingham și Westminster Abbey. În afara Londrei, se află Stonehenge, un sit preistoric celebru, în timp ce Castelul Dover este un exemplu ideal de arhitectură medievală. În Scoția, vizitatorii se pot bucura de peisajele din Highlands.