ETA în Regatul Unit pentru cetățenii letoni: Un ghid complet

Noile reguli de călătorie sunt pe cale să afecteze modul în care cetățenii letoni vizitează Regatul Unit pentru sejururi de scurtă durată. Din 2024, Marea Britanie va introduce sistemul obligatoriu ETA. Aceste noi cerințe de călătorie înseamnă că cetățenii din țări care nu au nevoie de viză pentru a călători în Regatul Unit, cum ar fi Letonia, trebuie să solicite acum o autorizație sub forma unui ETA. În ghidul de mai jos, aflați ce înseamnă noul sistem ETA pentru cetățenii letoni și cum să îl solicitați.

Care este ETA în Marea Britanie pentru cetățenii letoni

Noul sistem ETA din Marea Britanie va fi lansat în 2024, cu o perioadă de probă în anul anterior. ETA (Electronic Travel Authorisation – autorizație electronică de călătorie) este o nouă cerință pentru cetățenii care intră în Regatul Unit fără viză. Aceasta permite efectiv Regatului Unit să controleze și să înregistreze mai bine vizitatorii care sosesc în țară. Acesta este conceput pentru a fi similar cu alte sisteme utilizate în întreaga lume, inclusiv ESTA (Electronic System for Travel Authorization) din SUA și eTA (Electronic Travel Authorisation) din Canada. UE și Letonia, precum și alte state membre, au propriul ESTA (Sistemul european de informații și autorizații de călătorie), care îi afectează pe cei care călătoresc fără viză în afara UE.

Noul sistem ETA din Marea Britanie a fost lansat ca parte a proiectului de lege privind naționalitatea și frontierele din 2022, un proiect de lege care urmărește un mai bun control și o mai bună înregistrare a numărului de imigranți. Aceasta are ca scop îmbunătățirea securității la frontieră și digitalizarea accesului în țară. Întrucât letonii nu au nevoie de viză pentru a călători în Regatul Unit pentru sejururi de scurtă durată, aceștia trebuie să solicite și să primească un ETA înainte de a ajunge în țară.

Noul sistem ETA va afecta în total 92 de naționalități, inclusiv Letonia și toate statele membre ale UE, cu excepția Republicii Irlanda. Din 2024, letonii vor putea vizita Marea Britanie cu o ETA de până la 6 luni la rând. Aceasta acoperă turismul, călătoriile de afaceri, reuniunile și alte vizite scurte. Pentru cei care intenționează să rămână mai mult timp, să înceapă să lucreze, să se căsătorească sau să se stabilească în țară, viza este obligatorie.

Cum îi va afecta noul sistem ETA pe cetățenii letoni?

Cetățenii letoni trebuie să solicite un ETA înainte de a începe călătoria în Regatul Unit. Acest lucru va afecta confortul cu care letonii vizitau anterior Regatul Unit. Dacă înainte era necesar doar un pașaport, acum trebuie să se solicite și să se primească un ETA înainte de sosire. Acest lucru schimbă libertatea de circulație pe care o aveau letonii, deoarece pentru a călători în Regatul Unit este nevoie de mai multă planificare decât pentru a călători pe teritoriul UE.

Este posibil ca letonii să fie nevoiți acum să solicite un ETA, dar nu au nevoie de viză. ETA din Regatul Unit pentru cetățenii letoni funcționează în mod similar cu o scutire de vize și constă într-o cerere scurtă. Solicitantul leton nu trebuie să prezinte documente fizice sau să se deplaseze la un centru de vize; totul se face online.

Solicitarea unui ETA în Regatul Unit pentru cetățenii letoni

Unele detalii referitoare la procesul de solicitare a ETA în Marea Britanie sunt încă în curs de finalizare. Cu toate acestea, a fost publicată o listă completă a naționalităților eligibile pentru un ETA, care include Letonia și UE. De asemenea, este cunoscută o listă suplimentară de cerințe preconizate. Aceste detalii se pot modifica pe măsură ce ETA este testat.

Cetățenii letoni trebuie să înceapă prin a solicita un ETA online pe site-ul oficial al Regatului Unit. Această cerere online este concepută pentru a fi completată în cel mult 10 minute. Solicitantul va trebui să furnizeze următoarele informații pentru a finaliza procesul:

– Un pașaport biometric valabil eliberat de o țară eligibilă, inclusiv Letonia.
– O fotografie digitală recentă de tip pașaport.
– Detalii personale, inclusiv numele și prenumele, data nașterii și datele de contact.
– Scopul și detaliile planurilor de călătorie ale solicitantului în Regatul Unit, inclusiv datele.
– Un card de credit sau de debit pentru a plăti taxa de înscriere.

ETA presupune, de asemenea, un formular de informare. Aceasta va solicita detalii privind orice antecedente penale, infracțiuni legate de imigrație sau apartenența la o organizație interzisă. Acest formular trebuie completat și completat cu sinceritate. Solicitanților cu antecedente penale li se cere adesea să completeze o viză standard în locul unei ETA.

Procesarea ETA pentru cetățenii letoni în Regatul Unit

ETA va fi transmisă numai după ce solicitantul a plătit taxa de cerere nerambursabilă. De aici, procesarea va dura între 48 și 72 de ore. După ce ETA a fost completat, solicitantul va primi o confirmare pentru a verifica dacă poate vizita Marea Britanie.

Solicitantul trebuie să depună cererea cu suficient timp înainte de data prevăzută pentru călătorie, cu cel puțin 72 de ore înainte de plecare. De asemenea, ar trebui să lase o perioadă tampon în caz de respingere sau de întârzieri. Un ETA este acum obligatoriu pentru a intra în Regatul Unit, astfel încât călătoria trebuie să înceapă numai după ce solicitantul primește ETA. Se așteaptă ca transportatorii să își verifice pasagerii înainte de îmbarcare pentru a se asigura că aceștia au dreptul legal de a călători.

Călătorii letoni pot intra în Regatul Unit pe orice rută cu un ETA. În aeroporturi, ETA vor fi acceptate prin intermediul eGates pentru un acces simplificat la frontieră. La terminalele de feriboturi sau de mașini, personalul de la imigrări va verifica ETA.

Călătoria cu ETA pentru cetățenii letoni în Regatul Unit

Un ETA britanic este valabil pentru vizitatorii care se deplasează în toate țările constitutive ale Regatului Unit în decurs de 6 luni. Posesorii letoni de ETA pot vizita în mod liber Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, fără documente suplimentare. În calitate de membri ai UE, aceștia pot, de asemenea, să viziteze Republica Irlanda fără viză. ETA sunt acceptate ca și cerințe de intrare în multe dependențe ale Coroanei britanice, cum ar fi Insula Man, Jersey și Guernsey.

Letonii din Regatul Unit

Cetățenii letoni pot vizita Regatul Unit cu un ETA fără a fi nevoiți să solicite o viză pentru o perioadă de până la 180 de zile la un moment dat. Regatul Unit și Letonia au legături istorice puternice, în special ca urmare a celui de-al Doilea Război Mondial. Există numeroase muzee și atracții care atrag turiștii letoni în fiecare an, de la colecțiile vaste ale British Museum la Stone Henge. Sunt disponibile zboruri directe din Riga către orașe din Marea Britanie, inclusiv Londra, Edinburgh, Newcastle, Bristol, Leeds, Manchester și Nottingham.