ETA în Regatul Unit pentru cetățenii polonezi: Tot ce trebuie să știți

Regatul Unit a anunțat recent introducerea unui nou sistem electronic de autorizare de călătorie, cunoscut sub numele de ETA, pentru a înlocui programul de scutire de vize (VWP). ETA din Regatul Unit este menit să îmbunătățească securitatea la frontieră și să faciliteze călătoriile cetățenilor din țările care nu dețin viză. Acest ghid va oferi o prezentare generală cuprinzătoare a cerințelor pentru obținerea unui ETA pentru cetățenii polonezi și la ce să vă așteptați atunci când călătoriți în Regatul Unit cu această autorizație.

Ce este ETA în Marea Britanie pentru cetățenii polonezi?

Marea Britanie intenționează să introducă sistemul ETA începând cu anul 2024. Acest sistem va contribui la eficientizarea procesului de imigrare și va facilita călătorilor din Polonia, precum și din alte țări, intrarea în Regatul Unit pentru afaceri, agrement sau tranzit fără viză. Sistemul ETA din Regatul Unit va fi similar cu ESTA american sau eTA canadian. De asemenea, se inspiră în mare măsură din Sistemul european de informații și autorizații de călătorie, ETIAS.

Sistemul ETA din Regatul Unit va funcționa prin conectarea electronică cu pașaportul călătorului în momentul aprobării. Atunci când un călător ajunge la un port de intrare în Anglia, i se va cere să prezinte pașaportul pentru verificare. Toți călătorii polonezi trebuie să aibă o cerere ETA aprobată înainte de a se îmbarca pe orice zbor sau vapor pentru a intra în Anglia. Obținerea unui ETA aprobat este esențială pentru a asigura accesul cu succes în Anglia, deoarece, în lipsa acestuia, intrarea va fi refuzată.

Cât timp este valabilă ETA pentru cetățenii polonezi în Regatul Unit?

ETA din Regatul Unit pentru cetățenii polonezi este valabil pentru o perioadă de șase luni sau 180 de zile, începând cu data eliberării. Acest lucru înseamnă că, pentru a profita la maximum de vizita lor, călătorii trebuie să își planifice călătoria în mod corespunzător, astfel încât să poată intra în Regatul Unit suficient de devreme și să plece înainte de expirarea ETA. Rețineți că un ETA nu poate fi reînnoit din Regatul Unit, așa că este esențial ca vizitatorii să se asigure că șederea lor nu depășește limita de 180 de zile.

Cetățenii polonezi care plănuiesc să meargă în Regatul Unit pentru perioade mai lungi de timp ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a solicita o viză, deoarece aceasta le va oferi o mai mare flexibilitate atunci când călătoresc. Cu toate acestea, în cele mai multe situații, procesarea vizelor durează mai mult decât cea a unei cereri ETA. În plus, vizele pot fi supuse unor restricții sau condiții suplimentare, cum ar fi un salariu minim obligatoriu sau dovada pregătirii unei călătorii de întoarcere.

Celor care depășesc perioada de ședere pe baza unui ETA li se poate refuza intrarea în Regatul Unit pentru viitoarele călătorii și pot fi chiar expulzați. Din acest motiv, vizitatorii ar trebui să se asigure întotdeauna că au la dispoziție fonduri suficiente pe durata călătoriei și că sunt conștienți de perioada de timp în care pot rămâne în țară înainte de a pleca din nou.

Ce grupuri de vizitatori sunt eligibile pentru un ETA în Marea Britanie?

Vizitatori de afaceri

Vizitatorii de afaceri pot include persoane care vin în Regatul Unit pentru a se întâlni cu potențiali clienți sau furnizori, pentru a efectua studii de piață, pentru a participa la conferințe sau expoziții comerciale, pentru a participa la întâlniri de afaceri și interviuri, pentru a efectua inspecții sau pentru a oferi consultanță în numele unei companii străine. Vizitatorilor de afaceri nu li se permite să se angajeze sub nicio formă de muncă plătită în Regatul Unit pe durata călătoriei lor.

Vizitatori de plăcere

Aceasta include turiștii și persoanele care călătoresc pentru activități de agrement, cum ar fi vizitarea obiectivelor turistice, participarea la evenimente sportive sau activități culturale, excursii de cumpărături și cursuri de studiu pe termen scurt (sub șase luni). Vizitatorii de agrement trebuie să dispună de fonduri suficiente pentru a acoperi toate costurile asociate vizitei lor și nu trebuie să aibă un loc de muncă plătit în această perioadă.

Vizitatori de tranzit

Cetățenii polonezi care călătoresc prin Regatul Unit în drum spre o altă destinație se pot califica, de asemenea, pentru un ETA în anumite condiții. Tranzitul în zona de operațiuni aeriene se aplică atunci când un pasager tranzitează zona internațională a unui aeroport britanic în aceeași zi și pleacă de pe același aeroport. Acest lucru înseamnă că călătorul nu va trebui să treacă prin controlul imigrației.

Tranzitul terestru se aplică atunci când un pasager trebuie să treacă prin controlul imigrației într-un port de intrare pentru a continua călătoria în afara Marii Britanii. Normele referitoare la tranzitul pe calea aerului și la tranzitul terestru nu vor fi afectate de introducerea sistemului ETA, iar pasagerii vor putea călători în continuare în mod normal, cu condiția să poată demonstra că îndeplinesc toate cerințele necesare.

Eligibilitate ETA pentru Marea Britanie

Călătorii din Polonia și din celelalte 91 de țări enumerate sunt eligibili pentru a solicita un ETA pentru a intra în Regatul Unit. Cu toate acestea, faptul de a fi cetățean al uneia dintre aceste țări nu garantează aprobarea cererii ETA. Ministerul de Interne poate refuza cererile dacă consideră că un călător reprezintă un risc pentru securitatea Regatului Unit.

Cerințe ETA pentru Marea Britanie

Un pașaport electronic valabil este esențial pentru orice persoană care dorește să solicite un ETA. Principalul beneficiu al pașaportului electronic este acela că facilitează și accelerează călătoriile internaționale, permițând titularilor să fie identificați rapid în mod electronic la punctele de control la frontieră. Acest lucru permite timpi de procesare mai rapizi, precum și eliminarea necesității de a folosi documente pe hârtie atunci când călătoriți între țări care acceptă pașapoartele electronice.

În plus, elementele de securitate încorporate în pașapoartele electronice reduc semnificativ riscul de furt de identitate și de utilizare frauduloasă prin autentificarea digitală și prin elementele biometrice, cum ar fi amprentele digitale și tehnologia de recunoaștere facială, care sunt stocate în acestea. Polonia a început să emită pașapoarte biometrice încă din august 2006. Prin urmare, călătorii cu pașapoarte tradiționale trebuie să solicite mai întâi un pașaport biometric la Ministerul polonez de Interne.

Pe lângă faptul că trebuie să dețină un pașaport biometric valabil, solicitanții trebuie să demonstreze că nu au intenția de a vizita Regatul Unit în alte scopuri decât turismul, afacerile, tranzitul sau tratamentul medical. Solicitantul trebuie să dovedească, de asemenea, că intenționează să aibă o ședere pe termen scurt, de șase luni sau mai puțin, și că nu are cazier judiciar și nici nu a comis vreo încălcare a legislației privind imigrația în alte țări. Iată o listă completă a tuturor cerințelor ETA.

Procesul de solicitare a ETA în Marea Britanie

Procesul de solicitare a ETA presupune depunerea online a unui formular detaliat de cerere. Solicitanții trebuie să acceseze site-ul oficial al guvernului pentru a solicita un ETA. Atunci când completează formularul de cerere, solicitanții trebuie să furnizeze informații personale, informații despre pașaport, informații despre naționalitate, informații de contact și istoricul muncii. În plus, aceștia trebuie să răspundă la o serie de întrebări de eligibilitate menite să evalueze dacă îndeplinesc condițiile necesare pentru a călători în Regatul Unit.

După ce toate aceste informații au fost introduse în formular, solicitanții vor trebui să plătească o taxă de înscriere. Această taxă nu este rambursabilă. După ce au plătit taxa și au confirmat depunerea cererii, solicitanții trebuie să aștepte perioada de procesare, care durează de obicei câteva zile. Perioada de timp depinde de cât de repede pot funcționarii să proceseze cererea și să verifice toate informațiile trimise. Odată ce au fost aprobați de oficiali și li s-a acordat un ETA, solicitanții sunt liberi să călătorească în Regatul Unit în termen de 6 luni de la data eliberării ETA.

Ce se întâmplă dacă cetățenilor polonezi li se refuză un ETA?

În cazul în care cetățenilor polonezi li se refuză un ETA pentru o vizită în Regatul Unit, există mai multe opțiuni de viză. În funcție de motivul călătoriei lor, aceștia pot fi eligibili pentru a solicita o viză de vizitator standard, o viză de căsătorie sau o viză de student.