ETA în Regatul Unit pentru cetățenii portughezi: Un ghid complet

Ministerul britanic de Interne a anunțat recent introducerea sistemului de autorizare electronică de călătorie (ETA) pentru toți vizitatorii care nu dețin viză. Cetățenii portughezi care călătoresc în Regatul Unit vor avea nevoie de un permis de autorizare electronică de călătorie, care poate fi obținut online. Aflați totul despre ETA pentru cetățenii portughezi din Regatul Unit, de la cerințele de eligibilitate, taxele de solicitare și timpii de procesare, până la documentele necesare și modul în care ETA va afecta călătoria călătorului la intrarea în Regatul Unit.

Ce este ETA în Marea Britanie pentru cetățenii portughezi?

Sistemul ETA din Marea Britanie este un sistem electronic de autorizare a călătoriilor care va deveni obligatoriu până la sfârșitul anului 2024. Acest sistem va impune tuturor călătorilor scutiți de viză să solicite un permis electronic de călătorie înainte de a călători în Regatul Unit pentru vizite de scurtă durată. ETA este destinat vizitatorilor care doresc să rămână în Regatul Unit pentru afaceri, plăcere sau tranzit. Este important de reținut că acest sistem se aplică doar celor din țările ai căror cetățeni sunt în prezent scutiți de vize pentru a călători în Regatul Unit, cum ar fi Portugalia.

Când va intra în vigoare, toți cetățenii portughezi care intenționează să efectueze o vizită scurtă în Regatul Unit vor trebui să solicite un ETA înainte de călătorie. Vestea bună este că se așteaptă ca acest proces să fie rapid și relativ ușor. Procesul de depunere a cererii poate fi completat în întregime online și se așteaptă să dureze doar câteva minute. Solicitanții trebuie să furnizeze informații de bază, precum și să răspundă la câteva întrebări de securitate. Înainte de a fi aprobate sau respinse, toate cererile sunt verificate pe listele de supraveghere și în alte baze de date relevante.

Odată aprobată, ETA va fi asociată electronic cu pașaportul solicitantului și va rămâne valabilă pentru o perioadă de până la șase luni (180 de zile) de la data eliberării. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că un ETA eliberat de Regatul Unit nu garantează intrarea în țară; ofițerii de imigrare pot solicita în continuare documente suplimentare atunci când călătorii ajung la portul de intrare.

În plus, cei care dețin un ETA trebuie să îndeplinească anumite cerințe pentru a intra în Regatul Unit, inclusiv să aibă suficiente fonduri disponibile pe durata șederii pentru a se putea întreține financiar. În plus, solicitanții trebuie să dovedească faptul că au un motiv valabil pentru a veni în vizită, cum ar fi activități de agrement sau de afaceri, sau că sunt în tranzit prin Regatul Unit în drum spre altă parte. Programul ETA urmărește să faciliteze mai mult ca oricând intrarea în Regatul Unit a cetățenilor din țările scutite de vize, precum Portugalia, fără a fi nevoie de documente suplimentare.

Eligibilitate ETA pentru Marea Britanie

ETA pentru Regatul Unit este un proces mult mai ușor și mai simplu decât cel de solicitare a unei vize, deoarece necesită doar documente de bază și este procesat mult mai rapid. Pentru a fi eligibili pentru ETA, solicitanții trebuie să provină din una dintre cele 92 de țări eligibile. Portugalia se află pe această listă, care include și alte destinații, precum Bahamas, Maldive, Italia, Spania, Franța și Germania. Un ETA le oferă călătorilor portughezi libertatea de circulație în Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord – atât timp cât vizita lor se încadrează în durata permisă a șederii.

Cerințe ETA pentru Marea Britanie

Cetățenii portughezi nu sunt eligibili în mod automat pentru un ETA pentru Regatul Unit. Pentru a se califica, aceștia trebuie să îndeplinească o serie de cerințe specifice. Printre acestea se numără:

Pașaport biometric

Acest tip de pașaport este mai sigur decât pașapoartele tradiționale, deoarece colectează date personale de la purtător, cum ar fi amprentele digitale, trăsăturile faciale și scanarea irisului. Colectarea acestor date biometrice contribuie la asigurarea unei verificări mai precise a pașaportului, contribuind astfel la reducerea fraudei de identitate. Cetățenii portughezi care dețin un pașaport tradițional trebuie să obțină mai întâi un pașaport biometric pentru a fi eligibili pentru procedura de solicitare a ETA în Regatul Unit.

Vizită pe termen scurt

Pe lângă faptul că trebuie să aveți un pașaport biometric, trebuie să demonstrați intenția de a rămâne în Regatul Unit pentru mai puțin de 180 de zile atunci când solicitați un ETA. Este esențial ca călătorii să țină cont de faptul că cele 180 de zile încep odată cu emiterea ETA și nu la intrarea în țară, așa că trebuie să se planifice în consecință. În cazul în care călătorii depășesc perioada de ședere pe baza unui ETA, aceștia se pot confrunta cu amenzi sau chiar cu expulzarea, în funcție de factori precum perioada de timp în care s-au aflat în țară fără autorizație.

Cazier judiciar

De asemenea, guvernul britanic cere ca solicitanții să nu aibă cazier judiciar înainte de a intra în țară. Exemple de activități infracționale includ, dar nu se limitează la următoarele: infracțiuni violente, terorism, fraudă și trafic de persoane. Toate aceste activități infracționale ar putea avea ca rezultat ramificații juridice grave dacă cineva le-ar comite în timp ce se află în Regatul Unit.

Cerând ca solicitanții să nu aibă cazier judiciar înainte de a intra în țară, aceasta contribuie la garantarea faptului că cei care vin în vizită vor respecta legile locale pe durata prezenței în Regatul Unit. În plus, ajută la protejarea cetățenilor nevinovați împotriva unor eventuale prejudicii în cazul în care o persoană cu antecedente penale intră în țară.

Încălcări în materie de imigrație

Solicitanții nu trebuie să fi încălcat niciodată legile britanice privind imigrația și nu trebuie să li se fi refuzat anterior intrarea în alte țări din cauza unor astfel de încălcări. Încălcările în materie de imigrație pot include depășirea perioadei de ședere fără reînnoire a vizei sau alte infracțiuni conexe, cum ar fi munca ilegală în timp ce se află în posesia unei vize turistice.

Este esențial ca solicitanții cărora li s-a refuzat vreodată intrarea în țară din cauza încălcării legilor privind imigrația să dezvăluie aceste informații. Acest lucru este necesar pentru ca cererea lor să poată fi evaluată în mod corespunzător – și, dacă este cazul, respinsă – doar pe baza acestor informații, în loc să riște să fie expulzat la sosirea în Regatul Unit din cauza unor declarații false făcute în cererea lor. Iată o privire mai detaliată asupra cerințelor pentru ETA în Marea Britanie pentru cetățenii portughezi.

Procesul de solicitare a ETA în Marea Britanie

Procesul de solicitare a ETA în Marea Britanie începe prin crearea unui cont pe site-ul guvernamental. Solicitanții trebuie să furnizeze informații personale, cum ar fi numele, data nașterii și adresa. De asemenea, sunt necesare informații despre pașaport, inclusiv numărul și data expirării acestuia. Cetățenii cu dublă cetățenie sau cu alte naționalități ar trebui să dezvăluie aceste informații atunci când solicită un ETA. De asemenea, ar trebui furnizate informații de contact, inclusiv adresa de e-mail și numărul de telefon. De asemenea, solicitanții vor trebui să furnizeze informații suplimentare, cum ar fi locul lor de muncă.

După ce toate aceste informații au fost introduse în sistem, solicitanților li se vor adresa o serie de întrebări legate de eligibilitatea lor pentru un ETA pentru Regatul Unit. După ce solicitanții au răspuns în mod satisfăcător la toate aceste întrebări, vor trece la partea de plată a procesului de depunere a cererii, unde vor introduce detaliile de plată, cum ar fi numărul cardului de credit sau de debit. Costul obținerii unui ETA pentru Regatul Unit nu a fost încă stabilit.

Odată ce plata a fost procesată cu succes, solicitanții pot trece la etape suplimentare de procesare, care pot include depunerea oricăror formulare suplimentare solicitate de către oficialii de imigrare. După acest moment, timpul de aprobare va depinde de rapiditatea cu care documentele sunt primite de către oficialii de imigrare și aprobate după ce au fost examinate corect, în conformitate cu liniile directoare stabilite de aceștia. Cu toate acestea, se așteaptă ca procesul de aprobare să dureze câteva zile.

Există scutiri în ceea ce privește persoanele care trebuie să solicite ETA pentru Regatul Unit?

Există o serie de persoane care sunt scutite de obligația de a solicita un ETA pentru Regatul Unit. Printre acestea se numără următoarele:

– Deținători de pașapoarte irlandeze
– Cetățeni ai teritoriilor britanice de peste mări
– Persoane protejate britanice
– Subiecți britanici
– Cetățeni britanici de peste mări
– Cetățeni ai teritoriilor britanice de peste mări
– Posesorii de pașapoarte britanice

Pentru mai multe informații, cetățenii portughezi sunt încurajați să consulte pagina de întrebări frecvente privind ETA din Regatul Unit.