Explicații privind ETA în Marea Britanie pentru cetățenii spanioli

Conform planurilor de implementare, care vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2024, toți vizitatorii din cele patru națiuni ale Regatului Unit vor fi supuși unui nou sistem ETA. Cererile pentru ETA trebuie depuse cu suficient timp înainte de data călătoriei, inclusiv pentru toți călătorii și naționalitățile care ar fi putut fi eligibile anterior pentru scutirea de vize.

Articolul următor va transmite cele mai importante informații pentru cetățenii spanioli care intenționează să călătorească în Marea Britanie după 2023, modul în care ar putea fi afectați de instalarea noului sistem și sfaturi despre cum să solicite ETA.

Ce este ETA în Marea Britanie pentru cetățenii spanioli?

Ministrul de interne al guvernului conservator de la acea vreme, Priti Patel, a anunțat modificări la Legea britanică privind naționalitatea și frontierele din 2022.

În conformitate cu această legislație recent adoptată, toate frontierele britanice vor fi complet digitalizate, iar toți vizitatorii din Regatul Unit vor avea nevoie de un nou permis electronic pentru a intra în țară pentru o ședere pe termen scurt.

Din 2024, permisul va fi o autorizație electronică de călătorie (Electronic Travel Authorisation – ETA), similară cu programele aplicate în alte țări, precum SUA, Canada, Australia și Noua Zeelandă. Acesta se aplică în toate cele patru țări din Regatul Unit: Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord.

Procesul este menit să înăsprească imigrația și să mențină controlul, în urma retragerii Marii Britanii din UE, fără întreruperea majoră a călătoriei fără probleme pentru vizitatorii autentici.

Pe cine afectează ETA?

Înainte de această legislație, cetățenii multor țări puteau vizita Regatul Unit fără a avea nevoie de viză, doar cu o carte de identitate națională (pentru țările din zona Schengen) sau cu un pașaport. Modificările aduse Legii privind naționalitatea și frontierele elimină privilegiul de scutire de vize și introduce ETA.

Această listă de țări cărora li se aplică ETA este de 92, așa cum este publicată în prezent, iar Spania este inclusă pe această listă de eligibilitate. Vizitatorii din Spania vor trebui să depună o cerere pentru un ETA, indiferent de motivul călătoriei – turismul, afacerile, educația, tratamentul medical și vizitarea familiei și a prietenilor sunt toate considerate motive valabile.

ETA se va aplica tuturor metodelor legale de călătorie în Regatul Unit începând cu anul 2024. Acest lucru înseamnă că sistemul digitalizat va fi implementat peste tot, de la aeroporturi la porturi maritime și porturi de trenuri Eurostar.

Cum îi va afecta noul sistem pe cetățenii spanioli?

În anii de dinaintea noului sistem ETA, cetățenii spanioli care doreau să călătorească în Regatul Unit, fiind cetățeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, nu trebuiau să solicite o viză dacă durata șederii lor era mai mică de 6 luni. Asta atâta timp cât îndeplineau cerințele standard pentru vizitatori.

Începând cu 2024 și în continuare, niciuna dintre aceste reguli stabilite anterior nu se va mai aplica, totul urmând să fie condiționat de obținerea unui permis ETA pentru a putea intra în țară.

Care este procesul de solicitare a unei ETA?

Deși este posibil să existe unele modificări minore până la finalizarea implementării preconizate, procesul de aplicare este cunoscut.

Iată cum și ce este necesar pentru a depune o cerere de ETA pentru cetățenii spanioli în Marea Britanie:

ETA este un sistem digital, iar toate cererile trebuie să fie depuse online. Nu puteți depune o cerere prin depunerea de documente sau prin depunerea unei cereri în persoană.

Fiecare călător care călătorește în cadrul unui ETA are nevoie de următoarele:

– Un pașaport spaniol valabil.
– O fotografie recentă de pașaport, în format digital, pentru a fi mai ușor de utilizat.
– O adresă de e-mail validă.

Formularul de cerere va solicita următoarele informații:

– Detalii personale – numele complet, data nașterii și adresa actuală de reședință.
– Detalii privind pașaportul – numărul, data și țara de eliberare
– Detalii privind locul de muncă – numele, adresa și datele de contact ale angajatorului.
– Detaliile de călătorie – scopul vizitei și adresa (adresele) care va (vor) fi folosită(e) pe durata șederii în Regatul Unit.

De asemenea, vi se va cere să furnizați informații personale suplimentare. Se vor pune întrebări despre istoricul dumneavoastră în materie de imigrație (și dacă dețineți dublă cetățenie sau naționalitate), cazierul judiciar, istoricul drogurilor, starea de sănătate și asocierile sau afilierile cu grupuri interzise.

Aceste informații vor fi verificate prin comparare cu bazele de date naționale și internaționale utilizate de forțele de frontieră britanice și de alte departamente guvernamentale din Regatul Unit. Persoanelor semnalate li se poate refuza un ETA.

De asemenea, este necesară plata cu cardul de debit sau de credit atunci când vă depuneți cererea. Cererile fără plată nu vor fi procesate.

Cum se procesează o cerere ETA?

Durata standard de procesare este estimată între 48 și 72 de ore, dar poate fi mai lungă în funcție de volumul de trafic al cererilor la momentul respectiv.

Din acest motiv, recomandarea pentru călătorii spanioli este să depună o cerere ETA cu cât mai mult timp înainte de data călătoriei.

Cum va afecta ETA procesul de intrare?

Atunci când o cerere de ETA pentru cetățenii spanioli din Regatul Unit este aprobată, călătorul o va primi sub forma unui permis digital care este legat de pașaportul său spaniol valabil.

Fiecare ETA aprobată este înregistrată în bazele de date cu informații avansate privind pasagerii, care sunt accesate de transportatori pentru a se asigura că aceștia pot verifica dacă toți pasagerii lor au permisele necesare pentru a călători în Regatul Unit. Acestea ar trebui verificate înainte de a vă permite să vă îmbarcați în avion, feribot sau tren Eurostar.

Călătorilor care ajung la frontieră fără o ETA li se va refuza intrarea. De asemenea, un ETA din Regatul Unit pentru cetățenii spanioli nu garantează intrarea în țară. Polițiștii de frontieră pot refuza pe oricine consideră că nu este admisibil în conformitate cu legislația britanică.

Ce perioadă de timp acoperă un ETA în Marea Britanie?

ETA are o durată de 180 de zile de la data eliberării. În cazul în care pașaportul expiră înainte de expirarea celor șase luni permise, ETA este invalidat. Niciun vizitator din cele 92 de țări eligibile pentru ETA, inclusiv Spania, nu va putea rămâne în Regatul Unit după expirarea pașaportului, indiferent de perioada de timp rămasă din ETA.

În cazul în care un cetățean spaniol se află în Regatul Unit cu un ETA expirat, va trebui să depună imediat o nouă cerere. În anumite situații, acest lucru ar putea necesita întoarcerea în Spania pentru a face acest lucru.

Pe parcursul perioadei de 180 de zile, ETA permite libertatea de a călători pe întreg teritoriul Regatului Unit și vizite nelimitate.

Dacă intenționați să vizitați Regatul Unit pentru o perioadă mai mare de șase luni sau dacă doriți să lucrați, veți avea nevoie de o viză și nu de o ETA.

Dacă aveți nevoie de mai multe informații despre ETA pentru cetățenii spanioli în Marea Britanie, vă rugăm să vizitați secțiunea de întrebări frecvente.