Ghidul dumneavoastră complet pentru ETA în Marea Britanie pentru cetățenii greci

Regatul Unit pregătește în prezent un nou sistem de autorizare a călătoriilor care să înlocuiască actualul program de scutire de vize. Acest lucru va afecta călătorii din mai multe țări, inclusiv din Grecia. În acest ghid veți afla tot ce trebuie să știți despre ETA, inclusiv ce trebuie să faceți înainte de a călători și cum să o solicitați.

Ce este ETA în Marea Britanie pentru cetățenii greci?

Autorizația electronică de călătorie, cunoscută sub numele de ETA, este un nou program care face parte din planul guvernului britanic de digitalizare a frontierelor Regatului Unit. Acest sistem este complet nou pentru Regatul Unit, dar se bazează pe programe care sunt deja în vigoare în alte țări. Călătorii care au experiență cu ETA canadian sau ESTA din Statele Unite vor ști la ce să se aștepte de la ETA britanic, deoarece este foarte asemănător cu aceste sisteme.

Cetățenii greci nu au nevoie de viză pentru a călători în Regatul Unit. Acest lucru nu se va schimba în cadrul noului sistem. Cu toate acestea, ei vor trebui să obțină un ETA înainte de a călători. ETA este, în esență, un permis digital care îi acordă călătorului permisiunea de a intra în țară. Spre deosebire de o viză, procesul de solicitare este simplu și durează puțin.

Cum îi afectează ETA pe călătorii greci?

În prezent, există o listă de 92 de țări care intră sub incidența programului de scutire de vize al Regatului Unit. Cetățenii acestor țări pot călători în Regatul Unit fără a solicita o viză. Cu toate acestea, în cadrul noului sistem, aceștia vor trebui să solicite un ETA înainte de a călători. În calitate de stat membru al Uniunii Europene, Grecia se află pe această listă.

Mulți greci vin în Marea Britanie în scop turistic, dar există și alte motive pentru care ar putea călători. ETA din Regatul Unit pentru cetățenii greci le va permite acestora să petreacă până la șase luni în această țară. Acoperă persoanele care călătoresc din diverse motive, printre care:

– Turism
– Călătorii de afaceri
– Cursuri pe termen scurt sau programe de studiu
– Vizite la prieteni și familie
– Tratament medical

ETA nu se aplică cetățenilor greci care doresc să se stabilească permanent în Regatul Unit, să lucreze sau să petreacă mai mult de șase luni în această țară. În prezent, acești călători trebuie să solicite o viză, iar acest lucru nu se va schimba în cadrul noului sistem. Procesul de solicitare a vizelor va rămâne complet separat de programul ETA. Mulți tineri greci vin în Marea Britanie pentru a lucra ca au pair. Aceștia vor trebui să solicite vize specifice, deoarece ETA nu acordă permisiunea de a lucra în Regatul Unit.

Solicitarea ETA în Regatul Unit pentru cetățenii greci

Întrucât sistemul ETA nu a fost încă finalizat, informațiile despre acesta pot suferi modificări. Unele detalii au fost făcute publice, dar acestea nu sunt încă definitive. Cu toate acestea, ele le oferă călătorilor greci o imagine de ansamblu a sistemului, oferind o idee generală a ceea ce îi așteaptă. Înainte de a călători, vizitatorii sunt sfătuiți să consulte lista publicată a cerințelor pentru ETA. Printre acestea se numără:

– Un pașaport biometric valabil dintr-o țară aflată pe lista de eligibilitate.
– O fotografie digitală recentă de pașaport.
– informații personale. Acestea vor include date precum data nașterii, informații despre locul de muncă, detalii de contact etc.
– Motivul vizitei călătorului în Regatul Unit.
– Detalii de bază despre călătoria planificată în Regatul Unit, cum ar fi adresa vizitatorului în timpul șederii în țară
– Un card de credit sau de debit pentru taxa de solicitare a ETA.
– Informații din trecut, inclusiv detalii privind cazierul judiciar, infracțiuni legate de imigrație și apartenența la grupuri sau organizații interzise.

Sistemul ETA este conceput pentru a ajuta la depistarea potențialelor riscuri de securitate. Călătorilor li se va cere să ofere detalii despre trecutul lor, astfel încât guvernul să poată identifica posibilele amenințări. În cazul în care un solicitant este considerat potențial periculos sau reprezintă un risc pentru siguranța Regatului Unit și a persoanelor care locuiesc acolo, cererea sa va fi respinsă.

Călătorii greci vor trebui să completeze procesul de solicitare a ETA online. Nu vor exista alternative pe suport de hârtie, deoarece sistemul este conceput pentru a fi complet digital. Solicitanții din Grecia vor trebui, de asemenea, să plătească online taxa de solicitare a ETA.

Procesarea ETA pentru cetățenii greci în Regatul Unit

Înainte ca o cerere să poată fi procesată, solicitantul trebuie să plătească o taxă. Acesta nu este rambursabil. După ce taxa a fost plătită în întregime și formularul este complet, cererea ETA va trece la etapa de procesare.

Se așteaptă ca procesarea unei cereri ETA să dureze până la 72 de ore. Călătorii greci trebuie să țină cont de acest lucru atunci când își fac planurile. Transportatorii ar putea condiționa transportul de o ETA aprobată. Acest lucru înseamnă că pasagerilor care nu pot prezenta un ETA britanic pentru cetățenii greci la aeroportul de plecare li se poate refuza îmbarcarea.

În timp ce majoritatea vizitatorilor greci în Marea Britanie călătoresc cu avionul, unii pot intra în țară cu feribotul, cu o navă de croazieră sau traversând tunelul de sub Canalul Mânecii dinspre Franța. Indiferent de modul în care intră în Regatul Unit, aceștia vor trebui să prezinte un ETA înainte de a putea călători. Aceștia vor trebui să își arate din nou ETA la sosire.

Există o serie de motive pentru care o cerere ETA poate fi respinsă. În cazul în care o cerere este respinsă, solicitantul poate contesta decizia. Alternativ, este posibil să fie nevoie să solicite o viză. Acesta este un proces mai complicat, cu o durată de procesare mai lungă.

Călătoria cu ETA pentru cetățenii greci din Regatul Unit

Cu un ETA aprobat, un călător grec poate petrece până la șase luni în Regatul Unit. Regatul Unit este alcătuit din patru țări: Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord. Nu există niciun control la frontieră între aceste țări, astfel încât un călător din Grecia care deține un ETA se poate deplasa liber între ele, folosind orice mijloc de transport pe care îl preferă.

Cetățeni greci în Regatul Unit

Londra este cea mai populară destinație pentru vizitatorii greci în Marea Britanie. Acest lucru poate fi explicat în parte prin comunitatea greacă numeroasă de acolo. Diaspora greacă din Marea Britanie a crescut dramatic în ultimii ani, de la 26.000 în 2008 la 73.000 în 2021. Mulți greci au emigrat în Regatul Unit din cauza impactului crizei financiare din 2008, care a fost deosebit de gravă în sudul Europei.

Datorită comunității grecești numeroase din Marea Britanie, mulți vizitatori vin pentru a-și vedea prietenii și familia. Marea Britanie este, de asemenea, o destinație populară pentru studenții greci, atât pentru cei care se înscriu la universitățile britanice, cât și pentru cei care doresc să urmeze cursuri de limbă pe termen scurt. Bineînțeles, Regatul Unit este, de asemenea, o destinație turistică atractivă, iar un număr mare de greci călătoresc doar în scop de agrement. Printre cele mai vizitate orașe se numără Londra și Edinburgh.