Ghidul dumneavoastră complet privind ETA în Marea Britanie pentru cetățenii maltezi

Înainte de anul 2024, Regatul Unit va pune în aplicare noul sistem ETA. Aceasta înlocuiește actualul program de scutire de vize și va afecta călătorii maltezi care vizitează Regatul Unit. Citiți mai departe pentru a afla totul despre cum va funcționa sistemul ETA, ce trebuie să facă călătorii înainte de a începe călătoria și cum să solicite ETA.

Care este ETA în Marea Britanie pentru cetățenii maltezi?

Programul ETA înseamnă Autorizație electronică de călătorie. Este un nou sistem guvernamental inspirat de sisteme similare introduse în ultimii ani în alte țări, cum ar fi ESTA din Statele Unite sau ETA din Canada. Ca parte a planului guvernului britanic de digitalizare a frontierelor, acest sistem oferă autorităților o mai bună supraveghere a persoanelor care intră în țară și permite monitorizarea mai eficientă a potențialelor amenințări la adresa securității.

ETA nu este o viză. În schimb, acesta înlocuiește actualul sistem de scutire de vize. Procesul de solicitare poate fi realizat în întregime online și este mult mai simplu și mai rapid decât o cerere de viză. Călătorii care dețin un ETA au permisiunea de a intra în Regatul Unit și de a petrece până la șase luni în această țară.

Cum îi afectează ETA pe călătorii maltezi?

În calitate de membru al Commonwealth-ului, Malta se află pe lista celor 92 de țări care au încheiat acorduri de scutire de vize cu Regatul Unit. Aceasta înseamnă că cetățenii maltezi nu au nevoie de viză pentru a călători în Regatul Unit. În cadrul sistemului actual, aceștia nu trebuie să completeze niciun formular sau document înainte de a călători. Acest lucru se va schimba odată cu introducerea ETA, deoarece călătorii maltezi vor trebui să solicite un ETA înainte de a-și începe călătoria.

Mulți călători maltezi vizitează Marea Britanie din diverse motive, deoarece cele două țări au legături istorice puternice. Printre motivele pentru care aceștia vin în Marea Britanie se numără:

– Turism
– Călătorii de afaceri
– Cursuri pe termen scurt sau programe de studiu
– Vizite la prieteni și familie
– Tratament medical

Indiferent de motivul pentru care călătorul vizitează Regatul Unit, acesta va trebui să obțină un ETA pentru cetățenii maltezi. Formularul ETA nu se modifică în funcție de scopul călătoriei. Este la fel pentru toți călătorii.

Unii cetățeni maltezi vor trebui să obțină o viză înainte de a veni în Regatul Unit. Aceasta include persoanele care doresc să lucreze în Regatul Unit, să petreacă mai mult de șase luni în această țară sau să locuiască permanent în această țară. Introducerea sistemului ETA nu modifică programul de vize al Regatului Unit. Solicitarea unei vize este complet separată de solicitarea unei ETA.

Solicitarea ETA în Regatul Unit pentru cetățenii maltezi

Formularul de cerere ETA trebuie completat online. Nu există alternative pe suport de hârtie, deoarece acest sistem este în întregime digital.

Călătorii maltezi sunt sfătuiți să consulte lista de cerințe pentru ETA înainte de a-și face planurile de călătorie, pentru a fi siguri că au tot ce le trebuie. Unele dintre cerințele pentru a depune o cerere ETA sunt următoarele:

– Un pașaport biometric valabil dintr-o țară aflată pe lista de eligibilitate.
– O fotografie digitală recentă de pașaport.
– Informații personale – acestea vor include diverse date, cum ar fi data nașterii, informații despre locul de muncă, detalii de contact etc.
– Motivul vizitei călătorului în Regatul Unit.
– Câteva detalii despre călătoria planificată în Regatul Unit, cum ar fi o adresă în timpul șederii în țară.
– Plata taxei de solicitare a ETA.
– Dezvăluirea antecedentelor penale, a infracțiunilor legate de imigrație sau a apartenenței (trecute sau prezente) la un grup sau o organizație interzisă.

Ultimul element de pe această listă este inclus deoarece ETA este parțial conceput ca un sistem de securitate. Solicitările călătorilor care sunt considerați ca reprezentând un potențial risc de securitate pentru Regatul Unit vor fi respinse.

Aceste informații nu sunt încă finalizate și pot suferi modificări până la introducerea sistemului ETA. Cu toate acestea, deși unele detalii minore pot fi modificate, acesta oferă călătorilor o imagine generală a ceea ce trebuie să se aștepte de la formularul de cerere.

Ca parte a procesului de depunere a cererii, solicitanții trebuie să plătească o taxă. Prețul nu a fost încă definitivat, dar această taxă nu este rambursabilă și trebuie achitată integral înainte ca cererea să poată fi procesată.

Procesarea ETA pentru cetățenii maltezi în Regatul Unit

Transportatorii de călători au ca și condiție de transport ESTA din Statele Unite și ETA din Canada, așa că se așteaptă ca aceștia să facă același lucru cu ETA din Regatul Unit. Acest lucru înseamnă că pasagerii vor trebui să completeze cererea înainte de a începe călătoria. În cazul în care un pasager nu poate prezenta la aeroportul de plecare un ETA britanic pentru cetățenii maltezi, i se poate refuza îmbarcarea.

Este de așteptat ca o cerere ETA să fie procesată în termen de până la 72 de ore. Călătorii ar trebui să țină cont de acest lucru atunci când își depun cererea și să se asigure că au suficient timp la dispoziție pentru procesarea cererii înainte de a începe călătoria.

În cazul în care cererea ETA este respinsă, călătorii nu vor putea intra în Regatul Unit. Totuși, au câteva opțiuni. În primul rând, pot contesta decizia. Contestațiile pot fi respinse. În acest caz, solicitanții ar trebui să solicite în schimb o viză. Acesta este un proces mai lung și mai complex.

Călătoriile cu ETA din Regatul Unit pentru cetățenii maltezi

După ce cererea ETA a fost aprobată, cetățenii maltezi pot petrece până la șase luni în Regatul Unit. Aceștia nu pot lucra acolo, dar se pot înscrie la cursuri de studii și pot circula liber în țară. Nu există niciun control la frontieră între cele patru națiuni: Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, ceea ce înseamnă că călătorii maltezi care dețin un ETA se pot deplasa între aceste zone după cum doresc.

Cetățeni maltezi în Regatul Unit

Malta a fost o colonie britanică până în 1974 și a rămas membră a Commonwealth-ului. Până în 1962, existau foarte puține restricții privind migrația maltezilor în Regatul Unit. Acest lucru a dus la o serie de valuri de imigranți, iar în prezent, în țară există încă o mare diasporă malteză. Deși mulți migranți maltezi s-au întors mai târziu în țara lor de origine, există încă o prezență puternică în Regatul Unit. În 2001, recensământul a relevat că în Regatul Unit există peste 30.000 de persoane născute în Malta și există, de asemenea, mulți cetățeni britanici de origine malteză.

Datorită legăturilor istorice dintre cele două țări, mii de cetățeni maltezi vizitează Marea Britanie în fiecare an. În 2019, au fost peste 190.000 de vizitatori din Malta în Marea Britanie. Pe lângă turism, mulți maltezi vizitează Marea Britanie pentru a-și vedea prietenii sau rudele care locuiesc acolo. Întrucât cetățenii maltezi vorbesc engleza, Regatul Unit este, de asemenea, o destinație populară pentru studenții universitari. Acordul de reciprocitate în domeniul sănătății dintre Malta și Regatul Unit, care a rămas în vigoare chiar și după ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, înseamnă că unii maltezi călătoresc pentru tratament medical. Toți acești călători vor avea nevoie de un ETA britanic atunci când noul sistem va intra în vigoare.