Prezentarea noului ETA britanic pentru cetățenii olandezi

Din 2024, toți călătorii care vor dori să viziteze oricare dintre cele patru țări ale Regatului Unit vor trebui să depună o cerere și să obțină aprobarea de admitere. Procesul de obținere a vizelor va rămâne în vigoare pentru toți cei care doresc să lucreze în Regatul Unit sau care doresc să rămână mai mult de șase luni, dar pentru șederile scurte se introduce un nou permis.

Noua legislație privind imigrația a fost introdusă în legislația britanică, iar călătorii vor avea nevoie de un ETA britanic pentru a putea trece frontiera britanică.

Informațiile enumerate mai jos vor oferi orientări pentru cetățenii olandezi care intenționează să călătorească în Regatul Unit în 2024 și ulterior, inclusiv modul în care vor fi afectați de ETA și de procesul de solicitare.

Care este ETA din Regatul Unit pentru cetățenii olandezi?

Noul sistem de autorizare electronică de călătorie este similar cu programele de intrare în SUA, Canada, Australia și Noua Zeelandă.

În conformitate cu proiectul de lege privind naționalitatea și frontierele, aliniat la schimbările survenite ca urmare a ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană și la necesitatea unui control sigur și eficient al imigrației, frontierele Regatului Unit vor fi complet digitalizate până la sfârșitul anului 2024, iar programul ETA, recent dezvoltat, va fi implementat integral.

ETA este un permis digital care va permite accesul călătorilor care au depus o cerere acceptată. Cu un singur permis ETA, călătorii vor putea intra în toate cele patru țări din Regatul Unit: Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord.

Conform celor publicate până în prezent, există o listă de eligibilitate de 92 de țări, printre care se numără și Țările de Jos. ETA din Regatul Unit pentru cetățenii olandezi se aplică tuturor vizitatorilor preconizați, indiferent de motivul călătoriei. Aceasta include afacerile, turismul, educația, tratamentul medical și vizitarea familiei sau a prietenilor. Acesta este necesar pentru toate formele de transport, indiferent dacă se intră prin aeroport, port maritim sau prin portul Eurotunel.

Cum îi va afecta noul sistem pe cetățenii olandezi?

Pe baza datelor existente, este posibil ca în fiecare an să se depună până la 2 milioane de cereri de ETA pentru cetățenii olandezi din Regatul Unit. Înainte de pandemie, Marea Britanie era una dintre cele mai vizitate destinații turistice din lume. În lista primelor 10 țări care au vizitat Marea Britanie în 2018, călătorii din Olanda s-au clasat pe locul 6, cu 1,95 milioane de vizitatori.

Înainte de introducerea noului sistem ETA, în calitate de membri ai Uniunii Europene, cetățenii olandezi care doreau să călătorească în Regatul Unit pentru o perioadă mai mică de șase luni puteau face acest lucru fără viză, atât timp cât îndeplineau cerințele standard pentru vizitatori.

Din 2024, scutirea de vize nu se va mai aplica, iar pentru cetățenii olandezi va fi necesară ETA pentru Regatul Unit. Nu există nicio scutire, inclusiv scutiri de vârstă.

Orice cetățean olandez care dorește să lucreze în Regatul Unit sau care dorește să își prelungească șederea peste o perioadă de șase luni va trebui să solicite o viză prin intermediul procedurii existente.

Care este procesul de solicitare a unui ETA?

Deși este posibil să mai existe mici modificări până la aplicarea completă a programului, guvernul a publicat informații despre procesul de solicitare a ETA.

Pe baza celor cunoscute, o cerere ETA necesită următoarele:

– Un pașaport olandez valabil și o fotografie recentă de pașaport în format digital.
– Detalii personale, inclusiv numele complet, data nașterii și adresa actuală de reședință.
– Detalii despre pașaport, și anume numărul, data și țara de eliberare.
– Detaliile de angajare, inclusiv numele, adresa și datele de contact ale angajatorului.
– Detalii privind călătoria, inclusiv scopul vizitei și adresa care va fi folosită pe durata șederii în Regatul Unit.

Toți solicitanții vor fi întrebați, de asemenea, cu privire la statutul lor de imigranți, istoricul, naționalitatea (de exemplu, în cazul în care dețin dublă cetățenie), starea de sănătate, cazierul judiciar și de droguri, precum și orice activitate sau afiliere la grupuri interzise.

Răspunsurile la aceste întrebări vor fi verificate în bazele de date naționale și internaționale utilizate de forțele de frontieră și de departamentele guvernamentale din Regatul Unit. În cazul în care anumite detalii sunt marcate cu roșu, este posibil ca ETA să fie refuzată.

Cum se procesează cererea?

Cererile pentru ETA în Regatul Unit se depun exclusiv online pentru a facilita completarea lor, iar pentru finalizarea procesului este necesară o plată nerambursabilă cu cardul de credit sau de debit. Cererile fără plată nu vor fi procesate.

Se preconizează că timpul de procesare a unei cereri ETA va fi de 48 până la 72 de ore, dar toți solicitanții sunt sfătuiți să completeze și să trimită formularele cât mai devreme posibil înainte de data preconizată pentru călătorie.

Cum va afecta ETA procesul de intrare?

Odată ce o cerere ETA pentru Regatul Unit a fost aprobată, ETA este atribuită sub forma unui permis digital în pașaportul călătorului. Aceștia vor fi recunoscuți la porțile electronice de la frontiere.

Fiecare ETA emisă va fi înregistrată în bazele de date globale de informații avansate privind pasagerii. Acest lucru va permite transportatorilor de turism să se asigure că pasagerii lor au permisele necesare pentru a intra în Regatul Unit. Acest lucru ar trebui să se întâmple înainte de a li se permite să se îmbarce în avion, feribot sau tren Eurostar. Tuturor călătorilor olandezi care nu dețin un ETA li se va refuza intrarea în Regatul Unit.

ETA nu garantează intrarea automată. În cazul în care controlul de frontieră decide că o persoană este inadmisibilă în conformitate cu legislația britanică, chiar dacă are un ETA valabil, i se poate refuza intrarea și poate fi returnată.

Ce perioadă de timp acoperă ETA?

Perioada de valabilitate a ETA este de 180 de zile de la data eliberării. Excepție de la această regulă va fi cazul în care pașaportul de care este legat ETA expiră înainte de expirarea celor 180 de zile.

Niciun călător din cele 92 de țări enumerate, inclusiv din Țările de Jos, nu va putea rămâne în Regatul Unit mai mult decât îi permit datele valabile ale pașaportului său, indiferent de perioada rămasă pe permisul ETA.

În cazul în care un cetățean olandez se află încă în Regatul Unit atunci când ETA expiră, va trebui să depună o nouă cerere de prelungire a șederii. În unele cazuri, ar putea fi necesar să vă întoarceți în țara de origine pe durata procesului de depunere a cererii.

Un singur permis ETA permite accesul gratuit și nelimitat în toate cele patru țări din Regatul Unit, atât timp cât este valabil.

Mai multe informații despre ETA în Marea Britanie pentru cetățenii olandezi pot fi găsite în secțiunea Întrebări frecvente.