UK ETA pentru cetățenii români: Un ghid complet

Ca parte a eforturilor sale de a spori vizibilitatea și securitatea la frontieră, guvernul britanic a introdus sistemul UK ETA ca mijloc de a simplifica sosirile și de a îmbunătăți eficiența generală pentru călătorii scutiți de viză. Acest ghid va oferi o privire aprofundată asupra noului sistem ETA și a tot ceea ce trebuie să știți pentru a solicita cu succes o autorizație. Vom discuta despre momentul în care ar trebui să se aplice pentru ETA în Marea Britanie pentru cetățenii români, despre cât timp este nevoie pentru a primi o decizie de autorizare, ce documente sunt necesare pentru depunerea cererii și multe altele.

Ce este ETA în Marea Britanie pentru cetățenii români?

UK ETA este un nou sistem online care va facilita călătoriile în Regatul Unit pentru cetățenii eligibili din țările care în prezent sunt scutite de viză. Cetățenii români se numără printre cei care beneficiază de programul de scutire de vize. Sistemul ETA a fost creat pentru a consolida și simplifica procesul de imigrare, contribuind în același timp la reducerea potențialelor riscuri de securitate reprezentate de călătorii din țările care nu dețin viză. Sistemul ETA presupune ca solicitanții să furnizeze informații personale și documente relevante prin intermediul unui formular online securizat.

Odată ce o cerere a fost aprobată, ETA va fi legată direct de pașaportul solicitantului, care va trebui să prezinte pașaportul doar la sosirea în Regatul Unit. În prezent, guvernul britanic își prezintă planurile de implementare a unui sistem ETA în toate țările scutite de vize din întreaga lume. Prin urmare, cetățenii români care intenționează să viziteze Marea Britanie începând cu anul 2024 vor trebui să solicite un ETA înainte de călătorie dacă doresc să intre în țară fără complicații.

Cât timp va dura un permis ETA pentru Marea Britanie?

ETA pentru Regatul Unit este valabil pentru o perioadă de șase luni sau 180 de zile. Rețineți că numărătoarea inversă pentru această perioadă începe odată cu emiterea ETA și nu din momentul în care călătorul intră în Regatul Unit. Acest lucru înseamnă că, pentru a primi aprobarea pentru un ETA, solicitanții trebuie să dețină un pașaport valabil cu cel puțin șase luni înainte de data de expirare. Această cerință contribuie la garantarea faptului că persoanelor li se permite intrarea în Regatul Unit și că pot rămâne în țară până la sfârșitul șederii lor fără a-și reînnoi pașaportul.

Cu o durată de 180 de zile, călătorii au suficient timp pentru a explora pe deplin Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord în timpul vizitei lor. Pentru a se asigura că își petrec cea mai mare parte din cele 180 de zile în Regatul Unit, călătorii ar trebui să ia în considerare cu mare atenție solicitarea unui ETA cu una sau două săptămâni înainte de data plecării. În plus, călătorii ar trebui să țină evidența timpului rămas până la ETA, deoarece depășirea perioadei de timp alocate poate avea consecințe juridice potențiale.

Atunci când călătoresc cu un ETA, vizitatorii vor trebui să se asigure că îndeplinesc toate celelalte cerințe stabilite de oficialii de imigrare, inclusiv că dispun de fonduri suficiente pentru a călători pe durata șederii lor. Pe lângă îndeplinirea acestor cerințe la sosirea în țară, călătorii trebuie să țină cont de faptul că este posibil să fie întrebați despre planurile de călătorie ulterioare și despre orice activități planificate în timpul șederii lor, cum ar fi programele de muncă sau de studiu.

Cum îi va afecta ETA pe călătorii români?

În prezent, România nu face parte din zona Schengen, care permite libera circulație a persoanelor în anumite țări ale UE fără a fi nevoie de vize. Cu toate acestea, dacă totul va decurge conform planului, există rezoluții în desfășurare care ar putea duce la aderarea României la Schengen la începutul anului 2023. Dacă va avea succes, acest lucru le va permite românilor să circule liber între țările Schengen fără vize sau permise suplimentare.

În ciuda faptului că guvernul britanic nu face parte din zona Schengen, românii se pot bucura de călătorii fără viză în Marea Britanie datorită clasamentului puternic al pașapoartelor (locul17 în topul mondial al pașapoartelor). Cu toate acestea, acest privilegiu de scutire de vize se va schimba odată cu implementarea sistemului ETA începând cu 2024. Românii trebuie să aibă un ETA valabil înainte de a ajunge în portul de intrare în Regatul Unit. Cei care nu au unul riscă să li se refuze intrarea și să li se anuleze complet călătoria. În plus, pentru fiecare persoană care solicită un ETA se va percepe o taxă de cerere online.

Ce grupuri de vizitatori sunt eligibili pentru ETA în Marea Britanie?

Plăcere

Vizitatorii care călătoresc în Regatul Unit în scopuri de plăcere sau de agrement sunt eligibili pentru ETA. Printre acestea se numără persoane care doresc să exploreze bogatul patrimoniu cultural al țării, să viziteze familia și prietenii sau pur și simplu să admire frumusețea naturală.

Afaceri

Vizitatorii de afaceri care călătoresc în cadrul unor activități legitime legate de afaceri, cum ar fi participarea la conferințe, cercetarea sau participarea la cursuri de formare, sunt, de asemenea, eligibili pentru o ETA. Vizitatorilor de afaceri li se poate cere să prezinte o scrisoare de invitație din partea companiei britanice pe care intenționează să o viziteze.

Studii pe termen scurt

De asemenea, cei care doresc să studieze în Regatul Unit pentru o perioadă mai mică de șase luni vor putea folosi un ETA în locul unei vize. Programele de studiu pe termen scurt includ cursuri de limbi străine, formare profesională și alte programe similare care nu necesită mai mult de șase luni de studiu pentru a fi finalizate.

Tratament medical

De asemenea, persoanele care vizitează Regatul Unit doar în scopul unui tratament medical pot primi o ETA în loc să obțină o viză în prealabil. Printre aceștia se numără cetățenii români care au nevoie de programări în ambulatoriu și consultații la medic, precum și cei care au nevoie de intervenții chirurgicale sau de alte tratamente care necesită internare în spital și perioada de recuperare ulterioară.

Tranzit

Cetățenii români care intenționează să tranziteze Marea Britanie pot solicita un ETA. Sistemul ETA nu va afecta tranzitul în zona de operațiuni aeriene și nici pe cel terestru.

Cerințe ETA pentru Marea Britanie

Pentru a obține un ETA în Marea Britanie pentru cetățenii români, solicitanții trebuie să dețină un pașaport biometric valabil și să îndeplinească anumite cerințe. În primul rând, aceștia trebuie să aibă o intenție clară de a călători în Regatul Unit în scop turistic, de afaceri, de tratament medical sau de tranzit. Solicitanții nu trebuie să aibă cazier judiciar și trebuie să dea dovadă de bună reputație și de respectarea politicilor de imigrare anterioare. Aceasta include faptul că nu a avut încălcări sau abateri legate de probleme legate de imigrație în trecut, în timp ce se afla în Regatul Unit (sau în altă parte). Solicitantul trebuie să își demonstreze intenția de a părăsi Regatul Unit înainte ca ETA să expire. ETA va fi emisă doar pentru o perioadă de valabilitate de 180 de zile.

Procesul de solicitare a ETA în Marea Britanie

În general, procesul este destul de simplu și presupune colectarea unor informații personale, de contact, de pașaport și de muncă de la solicitanți pentru a începe procesul de solicitare. În plus, pot fi solicitate informații de plată, cum ar fi detaliile cardului de debit sau de credit. După ce au fost furnizate toate informațiile necesare, timpul de procesare este de obicei de câteva zile. Cu toate acestea, termenul de procesare nu este garantat, fiind posibile întârzieri din cauza unor erori sau a unor informații incomplete furnizate în timpul cererii inițiale.

În cazul în care o cerere ETA este respinsă din orice motiv, călătorii români pot solicita în continuare o viză prin intermediul procesului tradițional de solicitare pe suport de hârtie. Acest proces poate necesita mai mult timp și poate perturba aranjamentele de călătorie dacă nu este planificat cu mult timp înainte.